Андрей Новаков: Одобрените кандидати по програма A.L.E.C.O. ще получат над 3500 евро финансиране за стаж в чужбина

Първата българска програмата A.L.E.C.O. дава шанс на предприемчиви хора да заимстват бизнес от най-добрите в света, а всеки одобрен кандидат ще получи над 3500 евро финансиране за стаж в чужбина. Това каза в Габрово евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, където представи възможностите за кандидатстване по първата българска програма на Европейския съюз - A.L.E.C.O. (Achieve Leadership in Entrepreneurship and Cooperation Opportunities), чийто автор е той.

A.L.E.C.O. предоставя възможност на 120 европейски предприемачи да почерпят опит от утвърдени в техния бранш компании в САЩ, Израел и Сингапур и след като се върнат в България, да го приложат на практика. За пилотната фаза на програмата са осигурени средства в размер 750 000 евро.

Новаков обясни, че по пътя на успеха за младите е предвидена подкрепа за пътните разходи на всеки участник в размер на 800 евро за САЩ и Сингапур и 600 евро за Израел. Всеки участник ще разполага с 1000 евро за всеки месец от престоя си.

Програмата насърчава новоизгряващи предприемачи, без ограничения във възрастта, или бъдещи предприемачи, които са във фаза на основаване или разрастване на своя бизнес. Право да кандидатстват по програмата имат предприемачи със стартирал бизнес, самостоятелно или в партньорство, през последните 3 години, бъдещи предприемачи с изпълним бизнес план и обвързващ ангажимент за стартиране на бизнес и предприемачи, които вече са взели участие в програмата „Еразъм за млади предприемачи“.

Посредническите организации, пред които се кандидатства са СУ „Св. Климент Охридски“, Фондация „Клъстер информационни и комуникационни технологии“, Фондация „Помощ за благотворителността в България“. В процес на одобрение е и Търговско-индустриална камара, Стара Загора.

Подборът ще се извършва от организациите посредници на базата на представените бизнес планове. Документи могат да се подават и онлайн, а такси за участие няма, уточни Новаков.

„Пътувайте, създавайте контакти, откраднете занаят, дори само един човек от залата да отиде, да се върне и да направи фирма, след години това ще е успех не само за него, то ще е полезно за мястото, в което живее“, призова евродепутатът Андрей Новаков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България