Астероид с формата на череп ще премине край Земята след Хелоуин

На 31 октомври 2015 г. астероидът "череп" доближи първи път на Земята и привлече вниманието на учени и астрономи ентусиасти с особената си форма, която при определени условия на осветеност, напомня череп.

Според изчисленията на НАСА, на 11 ноември звездното тяло ще се завърне до планетата ни, но този път няма да бъде толкова близо и преминаването му няма да съвпадне с партито за Хелоуин.

При първото си посещение през 2015, TB145 премина със скорост от 125,500 километра в час на разстояние от "само" 499,000 км - Луната обикаля около Земята на средно разстояние от 384,633 км. Този път обаче той ще бъде на разстояние 40 милиона километра. С диаметър между 625 и 700 метра, астероидът е твърде малък и твърде далечен, за да се види с просто око.

Небесното тяло беше открито на 10 октомври 2015 г. от телескопа Pan-STARRS, разположен в Хавай (САЩ). Смята се, че вероятно е образувано от останките на изчезнала комета, загубила по-голямата си част от лед и газове. Пабло Сантос-Санц, от Института по астрофизика в Андалусия (Испания), го характеризира като "тъмен" астероид, чийто индекс на отражение е "малко по-висок от този на въглищата".

Той е класифициран като потенциално опасен, но астрономите, които са проследили траекторията му, казват, че няма вероятност да се сблъска с нашата планета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука