Банско официално поиска възможност за втори кабинков лифт

Кметът на община Банско Георги Икономов е внесъл днес в Министерство на околната среда и водите искане за приключване на започнатата през 2013 г. процедура по частично изменение на сега действащият План за Управление на Национален парк „Пирин“, съобщиха от местната управа на зимния курорт.

Оттам уточняват, че искането на Икономов е продиктувано от следните мотиви:

Първо: да се даде възможност за започване на реалните действия за изграждане на втори кабинков лифт в Ски-зона Банско.

Второ: Това може да се случи само след промяна на сега действащият план за Пирин, който в сегашния си вид забранява изграждане на нови лифтове в Ски-зоната.

Трето: Приемането на новия план, който се разработва близо 5 години, към момента е блокирано от съдебни дела, чието окончателно решаване по всяка вероятност ще продължи дълго във времето.

Четвърто: Явните атаки срещу построяването на втори кабинков лифт не издържат на никакви разумни доводи и навеждат на мисълта, че става дума за обслужване на чужди интереси!

Воден от тези мотиви, кметът Георги Икономов с официално писмо поиска от министър Нено Димов да приключи вече извървяната процедура по изменение на сега действащият План за управление на Национален парк "Пирин" и да предложи тя да бъде одобрена от Министерски съвет.

По-късно днес, от 16:30 часа, жителите на община Банско ще излязат на протест с искане за допускане на процедура, която да покаже възможно ли е изграждането на втори кабинков лифт. На този етап няма инвестиционно предложение за нова кабинка, тъй като в сега действащият план за управление на „Пирин” не дава подобна възможност – тоест дори не може да се предложи разглеждане на такъв вариант. С промяната на плана за управление ще може да се види дали такъв проект би могъл да се реализира.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България