Баня оазис с правилния подбор на плочки

Банята е помещението, в което се отпускаме след напрегнат ден. В зависимост от пространството, избираме обзавеждане и дали да сложим душ, душ-кабина или вана. Задължително е, обаче, да изберем правилните плочки, за да създадем желаната атмосфера.

Тъй като банята е влажно помещение, материалите за нея трябва да са подбрани така, че да не позволяват образуването на мухъл. Необходими са качествени и устойчиви материали.

Когато се избират плочките, трябва да се има предвид колко е здрав материала, от който са изработени. На пазара се предлагат плочки от фаянс, гранитогрес, теракот и др. Фаянсовите плочки могат спокойно да се вземат за стените на банята. За пода трябва да са много по-здрави. Плочките на пода са подложени на по-голямо натоварване и е задължително да са от здрав и и издръжлив материал.

За пода на банята можете да се насочите към плочки от гранитогрес от Gaudi DS. Разбира се, тях можете да използвате и за стените, но трябва да знаете, че са с по-висока цена от фаянсовите плочки.

Когато преценявате дали плочките да са матови или гланцови, е добре да знаете, че гланцовите се поддържат много по-трудно, тъй като се налага да триете всички пръски след всяко използване на гуш или мивка.

Някои собственици предпочитат да боядисат стените на банята. Това е въпрос на вкус и личен избор.

Плочките на пода, освен че трябва да са здрави, е добре да са с грапава повърхност. Така няма да има опасност да се подхлъзнете докато се къпете.

Цветът на плочките също е личен избор. Не забравяйте, че за по-малките помещение са подходящи по-светлите и лъчезарни цветове. Тъмния цвят ще създаде впечатлението за малки размери на помещението, а и поддръжката на тъмните плочки в банята е доста по-трудна от светлите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл