„Барселона“ подгони куп рекорди

„Барселона“ е на път да подобри куп рекорди в Примера дивисион. Каталунците са лидери в шампионата след края на първия полусезон. Те водят с 9 точки пред втория „Атлетико“ (Мадрид). „Реал“ пък е едва четвърти с 19 пункта по-малко. На всичкото отгоре „Барселона“ няма загуба, след като игра по веднъж с всички в първенството. Тимът на Ернесто Валверде записа 16 победи и три ремита.

С играта и резултатите, които Лионел Меси и компания показват, в Испания никой не вярва в чудо, което да лиши каталунците от титла. А отборът е на път да го направи с корона от рекорди. Валверде разроши прокобата на стадион „Аноета“ в неделя вечер. „Барселона“ победи „Реал Сосиедад“ за първи път от 2007 година като гост. Направи го с обрат от 0:2 за 4:2. С успеха настоящият треньор на каталунците изпревари Хосеп Гуардиола от гледна точка на поредни мача без загуба в първенството - 29. Пред него е постижението на Луис Енрике, който начело на „Барселона“ не познаваше поражението в 39 срещи.

Най-голямото предизвикателство пред Валверде и играчите му обаче е рекорд на Жозе Моуриньо. През сезон 2011/12 португалецът направи „Реал“ шампион с най-много отбелязани голове в шампионата - 121. Към момента „Барса“ е с 52, което означава, че трябва да вкара 70 попадения в останалата част на шампионата - по три на мач.

Стражът Марк-Андре Тер Стеген може да завърши кампанията с най-малко допуснати голове. Рекордът е от 18 попадения, записан от Ян Облак с „Атлетико“ и Пако Лиано с „Депортиво“. Тер Стеген е пуснал 9 засега.

По-постижимо за подобряване е постижението от спечелване на титла с най-много точки - точно 100. Рекордът се държи от „Реал“ на Моуриньо от сезон 2011/12 и от „Барселона“ с Тито Виланова през 2012/13. В момента каталунците имат 51.

Друго постижение, което записаха Моу и Тито, е за най-голям брой победи - общо 32 от 38 мача. Тимът на Валверде постигна 16 в първия полусезон и е в състояние да изравни или да подобри споменатите числа. А дори и да не го направи, „Барселона“ е на път да спечели една от най-категоричните, а и сладките шампионски триумфи в историята си.

Снимка: Twitter

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят