Бетина Жотева: В окото на циклона

Скандалът, който се разрази последните дни, около нездравословното разбиране на един член на националния цензор, Съвета за електронни медии (СЕМ), за мястото и ролята й в обществено-политическия живот на републиката, несъмнено ще ни тресе още много дни напред. И не без основание. В крайна сметка поведението и отношението на г-жа Бетина Жотева към колегите й са симптоматични за цялата ни политико-медийна среда от години. Особено когато се извеждат от позицията „на силата“, за да демонстрират авторитет.

Друг е въпросът дали на фона на случилото се дебатът ни не трябва да е съсредоточен повече върху това, на какво основание оценяваме компетентността на членовете на СЕМ да са „медийни регулатори“, отколкото върху това колко самовлюбено-арогантни са от позицията на която са назначени. Последното, у нас се подразбира от само себе си. И защо ако искаме подобен орган да работи в интерес на българското общество, а не за личните нужди и суетата на този или онзи, първите хора назначавани в него трябва да са филолози и юристи, а последните журналисти. Така и взаимодействието им с медиите би генерирало доста по-смислен ефект. Поне на теория.

Но това е прекалено сериозна и важна тема, за да я коментираме на общо основание. Особено предвид поводът. Пък и народът е жаден за оставки.

Затова, да се върнем на г-жа Жотева и тривиалните факти, с които я познаваме като подготвен за задълженията си член на българския медиен цензор.

„Жената в окото на циклона“ (да не се бърка с това на циклопа) е родена през 1964 г. в град Перник. Завършва висше образование по философия с магистърска степен в София и Будапеща. В журналистическата професия влиза в зората на демокрацията, през 1990-та година, като едно от новите лица на Българската национална телевизия под името Бетина Чампоева. Съпругът й по това време е български дипломат, в последствие осветен като служител на Държавна сигурност.

Останала в спомените на стотици хиляди българи със специфичната си техника на дишане в ефир, г-жа Чампоева/Жотева следва кариерната стълбица в БНТ, със съпътстващите я неволи до средата на 1990-те. В края на войната в Босна и Херцеговина, през 1995 г. е изпратена за постоянен кореспондент на националната телевизия в Белград, където остава следващите две години. Вече утвърдено лице от екрана, г-жа Жотева се впуска в политическия ПиАр и до края на десетилетието ще съветва не един и двама видни образци на родния плурализъм – от кандидат-президентската двойка на БСП Иван Маразов-Ирина Бокова през 1996 г., до „любимецът на свраките“ и самоходна нахилена изрезка Жорж Ганчев и неговия Бизнес Блок.

С идването на новото хилядолетие Бетина Жотева е вече в Брюксел, кореспондент на вестника, който държите в ръцете си. Като ръководител на бюрото на „Труд“ в европейската столица, г-жа Жотева прекарва пет години, преди да скочи от трамплина в посока НАТО като медиен консултант и анализатор. Влизането на България в ЕС през 2007 г. разкрива нуждата от добре подготвени медийни експерти, които и да прокарват позициите на страната в Брюксел, и да съдействат на родните медии в разплитането на възлите на европейските механизми. Човекът обявен да е на правилното място е Бетина Жотева, която до 2010 г. ща заема позицията на Първи секретар по медийните въпроси към Постоянното представителство на България към ЕС.

Присъствието на г-жа Жотева като наземен фактор в българо-европейските отношения не остава незабелязано от новата власт и между 2010-13 г. тя е назначена за съветник по медийните въпроси на най-непопулярният министър от първият кабинет на Бойко Борисов, финансовият Симеон Дянков. Съветва също така действащият външен министър Екатерина Захариева по времето на служебното правителство на Марин Райков. С второто правителство на ГЕРБ от ноември 2014 г. заема поста говорител на министерството на външните работи, под Даниел Митов, на който остава до май 2016 г., когато бе определена за член на СЕМ от квотата на президента Росен Плевнелиев.

 

Казусът радио „България“

Въпреки финансовите ограничения, остарялата от десетилетия инфраструктура, недостига, безхаберието – политическо и техническо – програмите на Българското национално радио на чужди езици зад граница продължават да съществуват, макар и предимно на мускули. Ще попитате: за едното достйнство ли?! Да, националното!

 

За нея

Въпрос на личен морален избор

Има наистина логичен ход, който да защити авторитета на институцията и личното достойнство на госпожа Жотева. Оттук нататък е въпрос на неин личен морален избор!

Г-жа Жотева има достатъчно и експертиза, и подготовка да прецени сама. Това е въпрос на личен избор. Нека видим първо това, което тя ще реши!

Румен Радев, президент на Република България, пред журналисти в Атина

 

Това е абсурден скандал

Не мисля, че г-жа Бетина Жотева е реагирала подобаващо и адекватно, но в крайна сметка тя е емоционален човек и може би и аз също бих реагирала така, когато някой каже „от първо лице знам“ за нещо, което изобщо не е истина.

Това е абсурден скандал. Освен това Министерството на външните работи и аз самата имаме официална позиция преди заседанието на комисията, а и в разговор с директора на радиото е заявено ясно, че ще бъде грешка да се спре излъчването (на БНР – б. р.) на други езици. За мен е важно то да се запази и дори да стане по-популярно.

Екатерина Захариева, министър на външните работи и вицепремиер по правосъдната реформа

 

Нарушени са етичните правила

Член на СЕМ е проявил недопустимо отношение към уважаван член на журналистическата гилдия. Парламентарната група е длъжна да заяви отношение по този въпрос.

Нарушени са законовите регламенти и етичните правила от член на СЕМ, който е и журналист. За 25 години сме извоювали поне свободата на словото. Член на СЕМ си позволява не само да не го защитава, а да го потъпква по арогантен начин. Подобно поведение е несъвместимо с мястото в тази институция.

Иво Христов, депутат от БСП

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети