Близо 100 000 лв. са събрани за доизграждането на храма във ВТУ

Почетоха Деня на Свети Евтимий, Патриарх Търновски

Близо 100 000 лв. са събрани на два благотворителни бала миналата година за доизграждане на храма "Св.Патриарх Евтимий" във ВТУ. Основен инициатор за издигането на църквата е бизнесменът Стефан Шарлопов, а родолюбивата кауза е подкрепена от негови бизнес партньори, приятели, съмишленици и колеги от студентските години във Великотърновския университет, Съвета на настоятелите и църковното настоятелство. Събраните средства са използвани за довършителни строителни дейности по храма – доизграждане на куполите, меден обков, дограма, изолация на стените и измазване.

Националната благотворителна кампания продължава и в момента. Средствата, които сега се набират, са предназначени за цялостното интериорно офомление на християнския дом – стенописи, проектирането и изработката на иконостаса, иконите, църковна мебел и утвар.

Във великотърновската Алма матер почетоха деня на Свети Патриарх Евтимий-духовник, книжовник и православен светец, който е и най-известният патриарх на България, последният предстоятел на църквата на Второто българско царство и основател на Търновската книжовна школа.

В университетския храм свещеноиконом Славчо Иванов, протосингел на Светата Великотърновска митрополия, отслужи празничен акатист. Деня на Св. Евтимий уважиха ректорът проф. д-р Христо Бонджолов, проф. д.ф.н. Иван Харалампиев, ректор на ВТУ от 1999 до 2007 година, по чиято идея започва изграждането на църквата, деканът на Православния богословски факултет доц. Евгени Николов, църковното настоятелство, студенти, преподаватели и служители в учебното заведение.

След службата пред паметника на Св. Евтимий, Патриарх Търновски, бяха поднесени цветя на признателност от академичната общност на Великотърновския университет.

"Идеята за изграждането на университетски храм, носещ името на Свети Евтимий, Патриарх Търновски, се заражда през 2002 г. Тя е на тогавашния ректор на Великотърновския университет проф. д.ф.н. Иван Харалампиев, който я приема присърце и започва нейното осъществяване. Решено е университетският храм да бъде изграден на източната страна на площадката под Ректората на Великотърновския университет", припомнят от ВТУ.

Да има църква, носеща името на Св. Евтимий, Патриарх Търновски, именно на Света гора, не е кауза само на Великотърновския университет, а е общобългарска кауза – на това място е бил манастирът „Св. Троица”, люлка на Търновската книжовна школа, чиято историческа мисия е оказала огромно и положително влияние за духовното развитие на българския народ като нация.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони