Близо 7000 литра гориво без документи задъжаха на Митница Русе

Митнически служители от Митница Русе задържаха цистерна с близо 7000 литра гориво без документи за произход и платен акциз, съобщават от агенцията.

Във връзка със засиления контрол при транспортиране на акцизни стоки,  на 08.11.2017 г., вечерта, в района на град Русе,  митническите служители спират автоцистерна, която се насочва към намираща се наблизо бензиностанция.  При проверката митническите служители установяват, че цистерната и бензиностанцията се стопанисват от едно и също юридическо лице, а доставката е извършена от местност в близост до града.

От водача са изискани наличните за превозваната стока документи, но той успял да представи единствено товарителница за обществен автомобилен превоз, в която е посочен различен регистрационен номер от този на спряната автоцистерна, както и пътен лист, указващ, че превозното средство пътува до сервиз. Цистерната се е движела без документи, удостоверяващи плащането, начисляването или обезпечаването на дължимия акциз. Общото количество на задържаната стока е 6833 литра дизел, а дължимия акциз за това количество е  в размер 4414,12 лв. Откритата стока и товарният автомобил са иззети на основание чл. 40, ал. 1 ДОПК. Взети са проби за лабораторен анализ. Предстои ангажиране на административнонаказателна отговорност.

За подобно нарушение Законът за акцизите и данъчните складове предвижда имуществена санкция на стойност двойният размер на дължимия акциз или 8828,24 лв., както и отнемане в полза на държавата на горивото.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право