Боевете на Шипка в картините на проф. Ярослав Вешин показват във Варна

Откриват юбилейна изложба за Освобождението през погледа на обектива, четката и перото

За първи път във Варна се показват рисунките на чешкия художник проф. Ярослав Вешин /1860 -1915/, майстор живописец, живял и творил в България, един от създателите на българското изобразително изкуство в края на XIX и началото на ХХ век.

Вешин прекарва в Шипка около две седмици и прави голямо количество скици с различни сцени на срещи между руски генерали, майори, подполковници и опълченци, участници от войната 1877-1878 година. Това са няколко от многото скици, по които Вешин създава цикъл картини „ Юбилейни маневри при с. Шипка“ през 1902 -1904 година. На 1 март в Градската художествена галерия"Борис Георгиев" се открива изложба за 140-годишнината от Освобождението през погледа на обектива, четката и перото.

Експозицията е с материали от Държавна агенция "Архиви"-София, от Централния държавен архив и архиви от страната.

Ще бъдат показани гравюри от България на испанския военен кореспондент и художник Хосе Луис Пелисер, които дават испанската гледна точка за Руско-турската война.

В залите на Градската галерия на Варна ще бъдат експонирани и шест портрета на варненски опълченци от художника Иван Йонков, притежание на ХГ „Елена Карамихайлова“ – Шумен и на РИМ – Варна, отдел Възраждане. Портретите са рисувани през 30-те години на ХХ век, когато авторът е назначен като учител по рисуване във Варненската Мъжка гимназия, днешната Градска художествена галерия.

Портретът „Баща ми“ с автор Александър Мутафов заема специално място в експозицията. Тази творба е рядък образец на портретното майсторство, дело на един от основоположниците на жанра на маринистиката в българското изкуство.

Димитър Казаков – Нерон е представен с творбата си „Епопея“, посветена на 100 –годишния юбилей от Освобождението на България. Образите в картината са изведени до знаци – символи, изрисувани като ритмично поставени орнаменти.

Мащабната живописна композиция „Грабвайте телата“ на Атанас Пацев е визуален цитат на стих от одата на Иван Вазов „Опълченците на Шипка“, обезсмъртила подвига на българските войни. Изложбата може да бъде разгледана до 20 март.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони