Бойко Борисов и Ли Къцян обсъдиха възможностите за сътрудничество между България и Китай (СНИМКИ)

Висока оценка за дискусиите на днешната Среща на върха по инициативата „16+1“ и постигнатите договорености дадоха министър-председателите на България и на Китай Бойко Борисов и Ли Къцян. Двамата разговаряха в Будапеща, където се проведе форумът, информира пресслбужбата на МС.

Премиерът Борисов благодари на Ли Къцян за неговата силна подкрепа и лична ангажираност с инициативата, по която вече започва реализацията на проекти в тази част на Европа, допринасящи за подобряване на инфраструктурата и свързаността в региона. Той посочи, че това ще остане във фокуса на България като следваща страна-домакин на форума, тъй като отговаря и на приоритетите й по време на ротационното председателство на Съвета на ЕС. Министър-председателят потвърди и подкрепата на българското правителство и за другата китайска инициатива - „Един пояс, един път”, както и за Платформата за свързаност между ЕС и Китай.

България цени високо отношенията си с Китайската народна република. Те се основават на традиционно приятелство, взаимно уважение, желание за разширяване на сътрудничеството и за изпълването му с конкретни, практически резултати, каза Борисов. Като области, открити за китайски инвестиции, той посочи енергетиката, инфраструктурата, транспорта, селското стопанство, индустриалните зони, електронната търговия, иновациите, медицината. Борисов и Ли Къцян отбелязаха откриването в София преди дни на първия Китайски културен център и изразиха очакване той да се превърне в привлекателно средище за културен обмен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България