Борисов даде срок до октомври за споровете със Северна Македония (ОБЗОР)

Министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев посрещна премиера Бойко Борисов в Скопие с държавни и военни почести. Снимка Цветан Томчев

Българският министър-председател и македонският му колега Зоран Заев поднесоха цветя пред гроба на Гоце Делчев

Нашият интерес е да сте в НАТО и ЕС

Премиерът Бойко Борисов даде срок до октомври за решаване на историческите спорове със Северна Македония. Това се разбра след срещата на четири очи в Скопие между българския министър-председател и македонския му колега Зоран Заев.

Двамата отбелязаха втората годишнина от подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни, както и честване на събития и личности от общата ни история - Илинденско-Преображенското въстание и Гоце Делчев. По-късно вчера Борисов и Заев поднесоха цветя пред гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас” в Скопие.

„Комисиите имат историческа задача и до октомври се надявам да приключат с тези теми. Две години откакто подписахме договора и през тези две години се направиха неща със съвместните усилия на България и Северна Македония, които дадоха европейска перспектива на Северна Македония”, каза Борисов. Премиерът посочи, че постигнатите резултати за последната година по въпросите от общата ни история надхвърлят многократно постигнатото за повече от 20 години.

Премиерът каза, че в делегацията му е проф. Ангел Димитров, както и евродепутатът Ангел Джамбазки. „Трима ангели са с мен - посланикът ни е Ангел Ангелов”, обяви Борсов и подчерта, че се надява историята да не ни разделя занапред. Той призова историците денонощно да работят, за да постигнат консенсус по спорните въпроси. Разказа и как, докато пътували с хеликоптера към Скопие, проф. Ангел Димитров разказвал за падналите жертви на всеки хълм, над който прелитали.

„Гоце Делчев е българин, който се е бил за свободата на Македония”. Така премиерът ни отговори на въпрос на македонска медия какъв е Гоце Делчев.

„България по никакъв начин не се меси в работите на Република Северна Македония. Внимателно съм изследвал вашата медийна среда и за мое голямо съжаление виждам силно влияние против България. Да попитам: „Какво е поискала България от Северна Македония, какво не сме направили за Северна Македония? Мицковски (б.а. лидер на опозиционната ВМРО-ДПНЕ) ми е приятел, от едно политическо семейство сме. Какво налага такова тиражиране на злоба срещу България, какво сме ви направили?”, попита премиерът.

Борисов обеща, като дойдат новите изтребители Ф-16 с тях да охраняваме и Северна Македония. Той увери Заев, че ще бъде ускорен коридор №8: „Разбрахме се с колегата още следващата седмица да се отиде на Гюешево. Тунелът от наша страна е почти готов”.

Зоран Заев обяви, че очаква съвместното председателството на Берлинския процес от България и Северна Македония догодина и разчита, че то ще даде тласък на европейската перспектива пред неговата страна. На въпрос дали България ще постави условия пред членството на Северна Македония в ЕС, Борисов категорично отрече възможността за наши претенции.

 

Препоръка

Политиците да не се месят в решението

България винаги е била последователна в подкрепата си за европейската перспектива на Република Северна Македония, отбеляза премиерът Бойко Борисов по време на срещата си в Скопие с президента на Северна Македония Стево Пендаровски.

Премиерът посочи, че България е подготвена да окаже силна подкрепа за започване на преговори за присъединяване към ЕС през октомври 2019 г. Борисов подчерта, че в същото време се очаква напредък и резултати от работата на мултидисциплинарната експертна комисия по въпросите от

общата ни история

Борисов и Пендаровски се обединиха около мнението, че политиците не трябва да се месят в работата на комисията.

Премиерът изтъкна значението на изпълнението на договора за добросъседство, подписан през август 2017 г. в Скопие, като посочи, че практическата работа, която следва от този документ, може да донесе позитивни резултати за двустранните ни отношения.

Борисов даде пример с открития вчера възстановен паметник на полковник Константин Каварналиев.

„Важно е това да не остане изолиран случай, а да е само стъпка в посока на изграждане на общо бъдеще на основата на общото ни минало”, каза още премиерът.

Борисов и Пендаровски акцентираха и върху потенциала в сферата на туризма, който могат да доразвиват двете страни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България