Борисов към Орбан: Предлагаме 100% надеждна охрана на външните граници

Онова, което се случва в политиката на Европа днес, има само едно обяснение - мигрантската криза. Това заяви българският премиер Бойко Борисов на пресконференцията след срещата с унгарския му колега Виктор Орбан в резиденция "Бояна".

Първото, което предлагаме, е 100% надеждна охрана на външните граници на ЕС - България, Гърция, Италия и навсякъде, където границите се преминават свободно. ЕС трябва да инвестира, ако е необходимо, в кораби, моряци и т.н., но въпросът трябва да бъде решен. Второто, създаването на горещи точки в зоните на конфликт, а не на европейска територия. За да може тези хора да останат в страните си и след това да работят за тяхното възстановяване, каза Борисов.

Когато е сигурно, че външните граници се пазят добре, тогава вече ще можем да водим дискусии и разговори за задължителната релокация. Какво би се случило, ако в Гърция и България влязат изведнъж няколко милиона мигранти, попита премиерът. "Не дай Боже да се случи, защото това ще обърка света", допълни Борисов.

Българският премиер коментира още, че е оптимист по темата за интеграцията на Западните Балкани. Утре ще дойде австрийският канцлер. Ще го убеждавам 2018 г. да бъде българо-австрийско председателство, за да можем да продължим до декември всичко, което правим, каза Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика