Борисов откри формата 16+1 (СНИМКИ)

Фактът, че форматът "16+1" започва с участието на 1500 фирми говори за инвестиционния интерес на бизнеса. Това заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на формата "16+1" в НДК.

“16+1“ е формат, който цели укрепването на Европа. Той не ни разделя – напротив, дава още повече възможности тези, които сме по-назад, по-късно сме се присъединили към ЕС, по-бързо да наваксаме изоставането. Да успеем да финансираме и завършим общи проекти за свързаност, по които няма пари по кохезионната политика или не представляват интерес за ЕС към момента, заяви Борисов.

Мисля, че с посланията си трябва да успокоим всички в Европа, които смятат, че тези срещи не са полезни, каза още премиерът.

Той бе категоричен, че „Западните Балкани не могат да се разглеждат сами – всеки един инфраструктурен проект касае всяка една страна от този регион”.

"Благодаря, че на подобни срещи и Себастиан Курц, и Европейският съюз са изпратили своите представители, за да се знае, че това, което започнахме като тема „Западните Балкани“, продължава “, коментира Борисов.

"Успяхме да се представим добре, и темата Западни Балкани остава и за австрийското председателство", допълни той.

В сферата на иновациите и на новите технологии имаме шанс. Китай гледа много положително на това.

Когато няколко страни предлагаме проект, който е важен за всички с господин Ли Къцян ще намерим финансиране”, каза още Борисов. Той  благодари за присъствието и на представителите на Световната банка за възстановяване и развитие, които също имат перспективата да подпомогнат общите проекти.

Ако Европа бъде ослабена, това ще бъде лоша новина за Китай. Нашата страна насърчава колективното финансиране на проекти и се надява да предложи конкурентни проекти при равни стартови условия, съобразно с европейските изисквания“. Това заяви по време на форума председателят на Държавния съвет на Китай Ли Къцян. Той подчерта, че вратата на “16+1” е отворена и за държави от ЕС и допълни, че китайската страна може да се възползва от българския опит и българските селскостопански продукти и да предложи свои индустриални продукти в страните от ЦИЕ.

Ли Къцян акцентира, че за Китай е изключително важно отварянето на пазара в региона и ще работи за намаляването на митата за внос, за да се насърчи глобалната търговия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България