Борисов: Хората, които ще предложа като варианти за главен секретар на МВР, са добри професионалисти (ВИДЕО)

"Хората, които ще предложа като варианти за главен секретар на МВР, са добри професионалисти. Когато взема категорично решение, ще отида и ще се консултирам първо с президента. Преди каквото и име да се спомене, ще го потърся, ще мотивирам кандидатура, ще сложа няколко имена и тогава ще пристъпим към необходимите по закон съгласувателни действия. Системата има нужда от спокойствие, първо с него ще го обсъдя, за да сме сигурни, че когато пуснем документи за съгласуване, няма да се получи стрес в системата". Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти по повод предстоящото избиране на нов главен секретар на МВР след освобождаването на Младен Маринов и назчначението му като вътрешен министър.

"Никога не съм отварял война с президента. Освобождаването на бившия главен секретар беше по негова воля и никой не може да го спре", заяви Борисов по повод суматохата около подписването на указа от президента за освобождаването на Младен Маринов като главен секретар на МВР.

Попитан как ще коментира постовете и изказванията на лидерът на Корнелия Нинова за Унгария, той отсече: "Тия постове по нощите са ми много интересни, аз говоря само с факти. Първото практическо действие беше единствено гласуването в ЕП."

"Не им се бъркам в работата, но нейните депутати в ЕП гласуваха за санкции срещу Унгария. Единственото практическо действие е на ГЕРБ и на депутатите Джамбазки и Бареков. Само те могат да кажат, че са защитили Унгария. Всички от БСП гласуваха "за" наказването им", коментира още той.

"По никакъв начин в Европейския съвет в Залцбург не е имало точка или тема, нито разискване за Унгария. Полша дори е по-напред в процедурата. С вицепремиерите ми Каракачанов и Симеонов взехме решение на оперативно заседание да поработиме и ако възникне подобен казус да имаме разработена позиция. Това са фактите. Не мога да разбера какво е това двуличие. Така беше и за Истанбулската конвенция, едно говорят в Европа, друго в България. Аз трудно мога да се справя с устата жена, и затова се принуждаваме всекид ден да повтарям едно и също", каза още Борисов.

Относно казусът "Олимпик" това, което е трябвало Изпълнителната власт да направи ние сме го изпратили в парламента, обясни премиерът.

"Имахме ангажимент към 7 септември да бъде внесен доклад към НС, което е сторено. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев. Следим всички процесуални действия, всичко каквото е във възможностите ни и дори отвъд ще бъде сторено", каза още Дончев.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България