Борисов: 30 млрд. евро ще струва изграждането на транспортните коридори и дигиталната инфраструктура

ЛОНДОН. От специалния пратеник на "Труд"

„30 млрд. евро ще струва изграждането на транспортните коридори и дигиталната инфраструктура“, обяви министър-председателят Бойко Борисов на Инвестиционния форум в Лондон. Борисов отбеляза, че при наличието на транспортни коридори, всяка столица ще може да има достъп с жп линия и магистрала.

Той обясни, че около 5 млрд. евро ще струва изграждането на дигитална инфраструктура във всяка една от държавите от Западните Балкани и обърна специално внимание на високоскоростния интернет, защото по думите му "инвеститорите вече дори няма да говорят с нас, ако нямаме бърз интернет".

Министър-председателят призова в четвъртък, когато ще е срещата с председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, всички държави от Западните Балкани да представят своите приоритети.

„Крайно време е да започнем да говорим в цифри и срок“, категоричен бе Борисов.

Британският министър на цифровите технологии:

Ще останем ангажирани с развитието на Западните Балкани 

„За да създадем необходимите структури трябва да привлечем и инвеститори от частния сектор“, заяви британският министър на цифровите технологии Мат Ханкок и припомни думите на британския премиер Тереза Мей, че Великобритания ще остане ангажирана в дългосрочен план с развитието на региона на Западните Балкани независимо от това кога ще напусне Европейският Съюз.

„Ние имаме дългосрочен ангажимент за стабилност и просперитет на региона на Западните Балкани и това никога няма да се промени“, категоричен бе Ханкок. Той коментира, че проблеми с организираната престъпност в миналото са възпрепядствали развитието, затова Великобритания работи съвместно със страните от региона за насърчаване на върховенството на закона, икономическото развитие и борбата с корупцията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика