Броят на загиналите от цунами в Индонезия достигна 384 души, стотици са ранени

Най-малко 384 души загинаха, а стотици бяха ранени, след като две силни земетресения и последвало цунами засегнаха индонезийския остров Сулавеси, предадоха световните агенции, като се позоваха на властите. Стотици са ранени.

В крайбрежния град Палу продължиха да бъдат регистрирани силни вторични трусове тази сутрин след вчерашното земетресение с магнитуд 7,5, което предизвика вълни с височина до три метра. Щетите са значителни - стотици разрушени домове, болници, търговски центрове и хотели, отнесен от придошлите води мост.

Не са открити и стотици хора, които се подготвяли за фестивал на брега. На мнозина от ранените е отказвана помощ под открито небе.

Земетресението нанесе и щети на електрическите и телекомуникационните мрежи. Основното летище в Палу е затворено и се очаква да не работи още поне 24 часа, тъй като пистата  е напукана, а контролната кула е повредена.

Армията обаче обяви, че изпраща хора, спасителни екипи и помощи в пострадалите райони. Командващият индонезийските въоръжени сили Хади Чаджанто обясни:  "Ще изпратим медицински екип, съставен от морски пехотинци, военни и служители на националната спасителна агенция, а също и логистична част. Те ще тръгнат от военноовъздушната база Джакарта, а още един медицински екип ще замине от база "Абдул Рахман Салех"".

Президентът на страната Джоко Уидодо нареди на министъра по сигурността да координира възстановителните работи. Говорителят на ООН Стефан Дюжарик заяви, че представители на световната организация са в контакт с индонезийските власти за оказване на помощ, ако такава бъде поискана.

Приливната вълна с височина метър и половина беше предизвикана от трус със сила 7,5 по Рихтер. Земетресението стана по време на вечерните молитви вчера, когато джамиите в най-голямата мюсюлманска страна са пълни с хора. Местната метеорологична и геофизична агенция издаде предупреждение за цунами след труса, но го отмени  34 минути по-късно. Това предизвика множество критики, че агенцията не е информирала хората за очакваната вълна в Палу, но според нейни представители, водата е достигнала брега във времето, за което предупреждението е било в сила.

По-рано вчера в района имаше друго, по-слабо земетресение, при което бяха разрушени домове, загина един човек, а най-малко 10 бяха ранени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят