БСП убеди ГЕРБ да оттеглят санкциите за медиците (обзор)

Депутати от БСП бяха с предпазни маски по време на пленарното заседание.

Гласуват текстовете в петък

След няколкочасови демати в планарна зала парламентарната група на БСП убеди мнозинството, че санкциите за лекарите в условия на пандемия са абсолютно ненужни. В текстовете на проектозакона за извънредното положение беше записано, че медицинските лица подлежат на глоба или пробация, ако откажат да изпълняват ангажиментите си. Социалистите алармираха за поправката още по време на правна комисия и получиха уверението на шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, че „категорично трябва да разчитаме на морала, съзнанието и високата отговорност на всички медици!”. Новите текстове ще бъдат гласувани окончателно в петък, а с тях се уреждат общо 9 мерки срещу епидемията от коронавирус.

Всички работодатели в зависимост от спецификата и възможностите на съответната трудова дейност да въведат дистанционна форма на работа за служителите си. Ще има законова възможност за непълно работно време и дори отпуск по време на извънредното положение без съгласието на служителя или работника.

Важен момент е и спирането на процесуални срокове по висящите съдебни, арбитражни, административни и изпълнителни производства.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика