Бургазлии масово търсят спешна помощ в УМБАЛ

Близо 31 000 души са приети в държавната болница

30 956 души са преминали през УМБАЛ Бургас през 2017 г. Броят на постъпилите пациенти плавно се увеличава в сравнение с предходни години. Съотношението на спешни и планови пациенти е 80 на 20 процента, което значи, че болницата е стълб в оказването на спешна и неотложна помощ, коментира директорът на здравното заведение д-р Бойко Миразчийски.

Една от причините пациентите да търсят масово УМБАЛ за спешна помощ е фактът, че дежурствата по график между лечебните заведения по педиатрия, урология, неврохирургия, бяха премахнати. Дежурствата създаваха дискомфорт и несигурност в пациентите, особено при родителите на малки деца, които не знаеха коя болница да търсят ако им се наложи. От края на миналата година ръководството на УМБАЛ Бургас реши да направи всичко възможно, за да осигури денонощен непрекъснат прием на пациенти във всички отделения.

При плановите пациенти също е налице ръст. Абсолютен рекордьор е Отделението по ревматология, което миналата година е приело 1604-ма пациенти. За сравнение – през 2015 г. преминалите пациенти са 1125, през 2016 – 1281. Отделението работи предимно с планов прием и има листи на чакащите.

През 2017 г. болницата е лекувала със свои средства за около 250 000 лв. неосигурени и пациенти в животозастрашаващи състояния. Тези пари също формират дългове и се възстановяват изключително трудно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве