Бургас се представя с макети на потънали кораби

Бургас ще се представи пред европейските гости с 3D макети на потънали кораби в чест на "Европейският морски ден" /31 май - 01 юни/ и през периода, когато е насрочено Заседание на Генералните директори по рибарство и аташетата по рибарство /06 - 07 юни/. Общината подготвя специална изложба "Скритите тайни на Черно море", международна научна конференция, посветена на подводната археология, създаване на интерактивна карта и игри за деца.

Впечатляваща изложба ще остане до 30- ти юли в една от залите на Морското казино. Тя ще е наистина уникална, разказаха организаторите. Залата ще бъде изцяло преобразена, за да пресъздаде подводния черноморски свят. Експозицията ще включва 10 броя 3D макети на потънали кораби, в състоянието в което са намерени.

През 2017- та на борда на изследователския кораб "Хавила", който акостира в Бургас учени представиха сензационни открития, направени в Черно море. На борда на кораба се качи и министърпредседателят Бойко Борисов. Учените съобщиха за разкрити 60 останки от корабокрушения за период от 2500 години. Част от макетите са именно на тези кораби.

Екипът от световноизвестни морски и подводни учени тогава отключи тайните на Черно море и донесе колекция от амфори и други ценни артефакти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България