България е домакин на летателно учение за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация

Военната авиация на тренировки за парада.

От 16 до 26 април в нашата страна ще се проведе основният етап от „Европейския курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация” 18-2 (ETAP-C 18-2), съобщиха от МО. Летателното учение е част от официалния календар на събитията на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

В него ще вземат участие транспортни самолети, екипажи и личен състав от България, Литва, Полша и Румъния, военнослужещи от Холандия, Европейския център за тактически въздушен транспорт и Европейското командване по въздушен транспорт.

Европейският курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация ще се проведе на летищата в Пловдив и Безмер, в авиационния полигон на Военновъздушните сили – Елена, както и на летищата край Чешнегирово и Черногорово.

По време на ETAP-C 18-2 ще се отработват полети по маршрут на малка и пределно малка височина; десантиране от въздуха; тренировъчни заходи за симулирано хвърляне на товари; преодоляване на противовъздушна отбрана, включващо наземни средства и изтребители; тактически заходи за кацане; кацане и излитане на грунтова полоса; за изтребителната авиация – тактически прехвати, а за зенитно-ракетни войски – занитно-ракетно прикритие на обекти.

Основни цели на участието на българските ВВС ще бъдат постигане на по-висока оперативна съвместимост за участие в многонационални операции със страни – съюзници, както и повишаване на теоретичната, тактико-специалната и летателната подготовка за изпълнение на транспортни задачи. За летателния състав от изтребителната авиация – усъвършенстване на тактико-специалната и летателната подготовка по изпълнение на прехват на транспорти самолети. За зенитно ракетни войски – усъвършенстване на теоретичната и тактико-специалната подготовка за работа по ниско летящи, малоскоростни цели, а за ръководители на полети „Контрол” и ръководители на полети „Бойно управление” - за ръководство, насочване и управление на нисколетящи, малоскоростни цели.

Ръководител на ETAP-C 18-2 от българска страна ще е полковник Румен Кондев - началник на инспекция „безопасност на полетите“ в Командването на Военновъздушните сили, а директор на летателното учение ще е полковник Хосе Луис Ромеро Алеге от ВВС на Испания, който е командир на Европейския център за тактически въздушен транспорт.

От българските Военновъздушни сили в учението ще участват военнослужещи и техника от Командването на ВВС, 24-та авиационна база – Крумово, 16-та транспортна авиационна група – Враждебна, 3-та авиационна база – Граф Игнатиево, База за командване, управление и наблюдение – София, База за специална техника – Божурище и Първа зенитно-ракетна база – Божурище.

Полетите ще се извършват със самолети тип „Спартан“ и „Херкулес“ от 16 до 26 април, когато ще се проведе церемония по завършване на тренировката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България