България с исторически успех над Чехия

България записа исторически първи успех над Чехия с 1:0 в последен мач от европейските квалификации. Победата за "лъвовете", първа през кампанията, донесе бранителят Васил Божиков.

Играчът на "Слован" (Братислава) бе точен в началото на второто полувреме след удар с глава. В досешашните шест двубоя между двата съперника чехите имаха пет победи и равен в Прага. Успехът дойде в едва втория мач на селекционера Георги Дерменджиев начело на тима. Срещата пък бе последна за капитана на "трикольорите" Ивелин Попов, обявил ден по-рано, че приключва с кариерата на национално ниво. Тя обаче дойде в среща, в която трибуните бяха празни заради наказание от двубоя с Англия (0:6) в София.

На трибуните на "Васил Левски" имаше единствено агитка на гостите от близо 200 души, а също и 500 деца, представители на различни родни футболни школи. Те станаха свидетели на прекъсването на серията на "лъвовете" от 12 мача без победа. Позитивният завършек на 2019 година позволи на България да измести Черна гора в класирането  и избегна възножността да завърши квалификациите на последната позиция.

Сега пред България предстоят баражи от турнира Лига на нациите. При успех в двата мача отборът на Георги Дерменджиев ще си осигури виза за Евро 2020, където ще бъдат Чехия и Англия от нашата група.

Дерменджиев направи три промени в стартовия състав спрямо контролата с Парагвай, загубена в четвъртък с 0:1. В центъра на отбраната Васил Божиков смени Божидар Чорбаджийски. Левият бранител Иван Горанов също остана резерва за сметка на Петър Занев. Като десен бранител отново започна Страхил Попов, а карето в отбрана бе допълнено от Георги Терзиев. В офанзивен план Тодор Неделев отстъпи мястото си на Кирил Десподов. Атаката на „лъвовете“ бе водена от Ивелин Попов, подкрепян от Марселиньо, а на лявото крило бе Вандерсон. В халфовата линия селекционерът отново заложи на Кристиян Малинов и Георги Костадинов. Вратар във втори пореден двубой бе Георги Георгиев от „Славия“, направил и официален дебют срещу чехите.

Двубоят започна равностойно, а в първите 10 минути двата тима си размениха по една опасност. Първо контратаката на „лъвовете“ изведе Вандерсон по десния фланг, играчът на „Лудогорец“ напредна, след което опита да намери Попов, но пасът бе неточен. Минути по-късно изстрел на Зденек Ондрашек не затрудни Георгиев.

С напредване на времето се забеляза тендеция чехите да задържат по-чувствително топката, а тимът на Дерменджиев да разчита да изненада противника с бързи контраатаки. Именно при една такава в 31-ата минута Ивелин Попов бе изведен зад отбраната. Капитанът имаше вариант да опита прехвърлящ удар на излезналия напред страж Онджей Колаж, но се забави, а последвалият му все пак шут попадна право в ръцете на вратаря на „Славия“ (Прага). Пет минути по-късно и Чехия имаше своя шанс за гол.

При продължителна атака за гостите първо Дарида, а след това и Сучек опитаха късмета си, но без успех. В заключителните секунди пред Вандерсон се откри възможност да създаде нещо креативно пред вратата на чехите, но последвалото му изпълнение излезе в аут.

Второто полувреме започна отлично за България, успяла да прекъсне продължителна серия без гол. Това се случи в 56-ата минута, когато Десподов центрила от фаул в наказателното поле, където Божиков се оказа непокрит и насочи топката в левия ъгъл на съперника. При попадението обаче останаха съмнения за засада.

След попадението Дерменджиев извърши две сравнително бързи смени. Първо Десподов бе сменен, след като получи тежък удар от противник. В игра се появи Божидар Краев. Малко по-късно и Тодор Неделев бе използван от селекционера, заменил Вандерсон.

В 63-ата минута Георги Костадинов имаше всички условия да удвои преднината на „трикольорите“, след като получи отлична топка в наказателното поле, но халфът на „Арсенал“ (Тула) не успя да нанесе качествен изстрел.

След попадението, „лъвовете“ отстъпиха изцяло инициативата на Чехия, а Георги Георгиев бе поставен под напрежение. Стражът на „Славия“ трябваше да се намесва на няколко пъти решително. В 79-ата минута Дарида стреля от границата на наказателното поле, но вратарят успя да избие. Същото се случи и при опита на Лукаш Масопуск. Най-чистата ситуцаия обаче се откри пред Сучек. След центриране от ъглов удар халфът стреля с глава, но твърде неточно. В заключителните минути Дермжеджиев освежи центъра на терена, заменяйки Малинов за Александър Цветков. Докрая България устиска крехката си преднина, за да се поздрави с така очакваната победа, първа такава от октомври 2018 година, когато представителният ни тим надви Кипър с 2:1. В другия мач от групата Англия продължи с разгромите и след 6:0 над България, 7:0 над Черна гора, сега разби Косово с 4:0 като гост.

Крайно класиране в групата

1. Англия 21 т.

2. Чехия 15

3. Косово 11

4. България 6

5. Черна гора 3

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ