Българско дружество купи банка в Молдова

Холдинг “Доверие” взима 64% от Moldindconbank

Сделката е препоръчана от МВФ след “кражбата на века” за 1 млрд. долара

Това е трета реализирана продажба

Българското дружество “Доверие обединен холдинг” купува втората по големина банка в Молдова - Moldindconbank. Централната банка на Молдова е одобрила продажбата на 64-процентен дял от Moldindconbank на българската компания, съобщи Ройтерс.

Mold­in­dcon­bank ще бъде третата голяма молдовска банка, продадена на чуждестранен инвеститор като част от предложените от Международния валутен фонд мерки (МВФ) за по-голяма прозрачност в банковата собственост, след като измама за 1 млрд. долара разтърси икономиката на Молдова.

През 2014 г. около 1 млрд. долара изчезнаха от три молдовски банки, изпаднали в несъстоятелност заради комбинация от лоши кредити и размяна на активи. Сумата е приблизително една осма от Брутния вътрешен продукт на Молдова, а ситуацията предизвика улични протести в страната. Скандалът, станал известен в Молдова като “кражбата на века”, доведе до замразяване на помощите от МВФ, молдовската лея се срина до рекордно ниски нива, а инфлацията в страната се повиши до двуцифрени числа.

По повод договорената сделка Централната банка на Молдова заяви, че “смята намерението на потенциалния инвеститор като забележителна възможност за дългосрочно развитие на Moldindconbank и за повишаване на конкурентоспособността и качеството на предлаганите услуги за нейните клиенти”. Според обява за продажбата в The Banker дялът от 64% е оценен на 44 млн. долара.

През октомври консорциум, воден от Европейската банка за възстановяване и развитие, купи 41% от най-големия кредитор в Молдова - Молдова-Агроинбанк (Moldova - Agroindbank), припомня Ройтерс.

“Доверие обединен холдинг” има инвестиции в редица сфери на българската икономика като производството на строителни материали, текстилна и шивашка промишленост, производство на вино и прах за пране, здравни застраховки и медицински услуги.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Инвестиции