Валентин Радев: Оптимист съм, че ще стане ясно кой стои зад убийствата на Петър Христов и Иво Стаменов

Снимка: Архив

Минаха пет месеца от отвличането на Адриан Златков, но важното е, че стигаме до някои от лицата, които са замесени в това. Чрез тях се надяваме да стигнем до всички останали. Подозираме много, отговори имаме, но въпросът е за кои има доказателства. Това каза пред БТВ министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

На въпрос дали са свързани със старите групи за отвличания, министър Радев каза, че според информацията, която имат, по-скоро няма такава връзка.

Освен Златко Баретата, разпитвани са и други хора, които не са осветени до момента. Продължава досъдебното производство. Този случай е такъв, че трябва да покажем, че така не може да продължава, допълни Радев.

Той припомни, че от 2013 г. насам не е имало отвличания, а преди това е имало над 30 похищения.

Валентин Радев заяви, че се работи по случаите с убийството на бизнесмена Петър Христов на Иво Стаменов, който умря от раните си. По думите му са отделени най-добрите професионалисти и хората са много мотивирани.

Вътрешният министър каза, че е оптимист, че ще стане ясно кой стои зад убийствата на тези хора.

Той даде като пример добрата разкриваемост на убийства – през 2016 г. те са 76, като само 10 от тях не са разкрити, а през 2017 г. са 95, като 94 са разкрити.

Има подготвени хора, много е важно да има капацитет, каза Валентин Радев.

Парите, които са отделени за полицаите, са 100 млн. лв., заяви министър Радев, като добави, че преди това са дадени още 55 млн. лв., а преди Нова година още 20 млн. лв. като 13-а заплата.

Тези пари идват от бюджета на МВР, поясни той. По думите му се получават 15% увеличение на заплатите, които години преди това не са били актуализирани.

Ако икономиката продължава с такива темпове, догодина ще има още 10% увеличение, каза министърът.

Оградата по границата с Турция е най-сигурната европейска граница и това не го казваме ние, коментира Валентин Радев и допълни, че се работи по нов проект, при който от 160 млн. евро солидарна помощ, ще купят допълнително сензори и техника и ще усилят това съоръжение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България