Варна е българският домакин с най-много мачове от Световното първенство по волейбол

Националите по волейбол винаги препълват най-голямата във Варна зала „Конгресна“ в ДКС

Варна е отново столица на волейбола и ще приеме сред българските градове домакини най-много мачове на Световното първенство за мъже 2018, което ще се проведе от 9 до 30 септември в България и Италия. В него участват 24 отбора, разпределени в четири групи по шест. Националите ни с треньор Пламен Константинов са в група D заедно с отборите на Полша, Иран, Куба и Пуерто Рико. Страната ни ще започне участие от 19.30 ч. на 9-и септември срещу Финландия. В същия ден във Флоренция другият домакин на турнира-Италия, ще се изправи срещу Япония.Класирането след първата фаза на състезанието ще формира нови две групи от по 4 отбора, които ще играят мачовете си във Варна и София на 21-ви, 22-ри и 23-и септември.

Третата фаза и финалите на първенството ще се проведат в Италия. Градовете домакини на групите във втората фаза ще бъдат уточнени в зависимост от класирането на България и Италия. Двете страни ще продължат участието си съответно в София и Милано, ако заемат едно от първите три места. Единствено четвъртото място ще прати българите в Милано или Болоня. В предни години волейболните срещи от първенството на планетата са привличали у нас телевизионна аудитория между 600 000-1.2 млн. души.

Двубоите на България във Варна от първата фаза на световното първенство по волейбол ще се играят съответно на 9 септември срещу Финландия от 19.30 ч.; 13 септември срещу Иран от 20.30 ч.; 14 септември срещу Пуерто Рико от 20.30 ч. 16 септември срещу Куба от 20.30 ч. 18 септември срещу Полша от 20.30 ч.

АCES ни връчва титлата в Брюксел

Кандидатурата за Европейски град на спорта беше оценена с 84,5 точки

На официална церемония на 4-и декември в Брюксел, Варна ще получи титлата Европейски град на спорта от Асоциацията на европейските столици и градове на спорта /ACES/. Нейните експерти посетиха града и оцениха кандидатурата му с рекордните 84.5 точки от 100 възможни. Делегацията, водена от генералния секретар Хуго Алонсо, посети всички спортни съоръжения и създадените възможности в града за активен начин на живот за хората във всички възрасти, видя и специалната презентация за спортния потенциал на града. След това дойде и официалното потвърждение, че Варна е избрана за Европейски град на спорта през 2019.

„Поздравления за наградата! Вашият град наистина е добър пример за спорт във всички области, свързани със здравето, интеграцията, образованието и уважението, които са основните цели на ACES EUROPE”, сподели Хуго Алонсо.

„Младежкият дух и енергия са неразривно свързани със спорта, затова съвсем логично е, след като бяхме Европейска младежка столица през 2017 г., да бъдем и Европейски град на спорта. Варна е град с богати спортни традиции, гордеем се не само със своите олимпийски и световни шампиони, но и с активния масов спорт, в който се включват хиляди граждани“, заяви кметът Иван Портних. Той припомни, че през годините Варна е била домакин на шахматна олимпиада, на 28 световни и 36 европейски първенства, на стотици международни турнири, ралита, регати. Спортните клубове, регистрирани на територията на община Варна, са 275 с около 30 000 картотекирани състезатели. В процес на проектиране и изграждане са три нови спортни комплекса –във „Владиславово“, „Виница“, както и в „Левски“, продължава да се правят и нови игрища в училищата.

Отново Варна е столица на ветрилата

Регатата „Тол шипс“ ще обиколи още Новоросийск, Сочи и Турция

Варна е поканена отново за домакин на най-престижната международна регата „Тол шипс“ през 2019 г. Предложението е отправено по време на годишната конференция на Sail Training International (STI) - организатор на регатите за учебни ветроходни кораби, в които Варна вече три пъти участва като пристанище домакин (през 2010г., 2014г. и 2016 г). Форумът се проведе в края на миналата година в Бордо, Франция, и в него взеха участие повече от 350 делегати от цял свят. Стана ясно, че догодина се планира регатата да е в Черно и Егейско море и представителите на (STI) са отправили поканата за домакинство на Варна. Морската ни столица никога няма да бъде заобиколена, от която и да е черноморска регата в бъдеще, обявиха те.

Новината, че Варна ще бъде домакин на „Тол шип“ съобщи кметът Иван Портних в деня, в който тя беше одобрена за Европейски град на спорта 2019. Сигурните пристанища на красивите ветрила засега са морската ни столица, Новоросийск и Сочи, а вероятно може да акостират и на порт в съседна Турция, допускат от дирекция "Спорт".

Правителството отпусна 1.4 млн.лева за стадион Спартак

Министерският съвет взе решение за отпускане на 1 398 000 лева на Община Варна за реализиране на проект „Основен ремонт и реконструкция на съществуващите трибуни и терени на стадион „Спартак“. Тази добра новина дойде на следващия ден, след като ФК „Спартак“ отново стъпи във владение на своя стадион след един продължил години наред нерешен и труден казус.

Със средствата, отпуснати от държавата ще бъде подменено тревното покритие, ще бъдат изградени нова трибуна, съблекални, поливна и противопожарна системи, ВиК и ел. инсталации, които са компрометирани. Ще стартира процедура за избор, а с пари от общинския бюджет ще бъде изградена нова трибуна. „Работим оперативно и с клуба, и с Общинския съвет, надявам се стадион „Спартак“ скоро да има нов облик и ще се превърне в добро място за футбол“, коментира кметът Иван Портних.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони