Варна тегли 46,7 млн. лв. кредит за подобряване на градската среда

46, 7 млн. лв. дългосрочен кредит ще тегли община Варна, за да реализира няколко проекта за подобряване на градската среда и модернизиране на спортната, културната и социалната инфраструктура.

След обществено обсъждане намерението на администрацията бе одобрено от комисията по финанси и бюджет към местния парламент, който ще гласува окончателно проекта в сряда. Сред ключовите обекти, за които са нужни външни средства, е бъдещото рибарско пристанище "Карантината" в кв. Аспарухово.

За изграждането му общината вече получи безвъзмездно 8 млн. лв. по Програмата за морско дело и рибарство на ЕС, но трябва да си осигури и 5,7 млн. лв. за дофинансиране. Милиони ще струва и строежът на три нови спортни комплекса в кварталите Виница, Владиславово и на ул. "Студентска".

Те трябва да са готови догодина, когато Варна ще е европейски град на спорта. Пари от бъдещия заем са предвидени още за ремонти в малки улички в целия град, за обновяване на зоокъта и на филиала на Драматичния театър "Стоян Бъчваров", както и на читалище "П.Р. Славейков".

"Община Варна няма проблем да поема краткосрочни и дългосрочни дългове, тъй като няма просрочени задължения, ще завърши годината с положителен финансов резултат, а и през последните 5 г. бюджетът й бележи почти двойно увеличение със сериозен ръст на събраните собствени приходи", коментира Стефка Господинова, шеф на дирекция "Бюджет и финанси" в администрацията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони