Вдигат паметник на кан Тервел около НДК

Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

В София, в района на НДК , ще бъде издигнат грандиозен паметник на кан Тервел. Това съобщиха на брифинг в ЦВК от Националния комитет “Кан Тервел - спасителят на Европа”. А поводът е че през авуст ще честваме 1300 г. от сражението при Константинопол, където Тервел разбива арабските войски и спасява Европа от ислямизация. Председател на комитета е военният министър Красимир Каракачанов.

“В тази битка Тервел не просто побеждава арабите, а унищожава нашествениците. Неговата войска е била 40 000 души, а противникът- 200 000 души. Тервел е не само поредният български владетел, а и спасителят на Европа от ислямизация. Франция го почита като герой.”, заяви Каракачанов.

В ръководството и членове на комитета са изтъкнати наши историци, интелектуалци, общественици. “Все още не мога да разбера как Тервел е победил арабите. Тяхната армия е била страхотна. Не е била тълпа, а всеки арабин е бил обучен като командос. Само китайците и ние, българите, сме успели тогава да ги победим”, каза пък известният писател акад. Атон Дончев. В програмата за честванията са включени десетки инициативи у нас и в ЕС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България