Вдигат 3,5 пъти надницата за нощен труд (обзор)

Социалният министър Деница Сачева обсъди със синдикалните лидери на КСНБ и КТ “Подкрепа” промените в Наредбата за заплащането на нощен труд. Снимка: Цветан Томчев

Синдикатите договориха 9 млн. лева за медсестрите в детските градини и училищата

От 0,25 ст. става 0,91 ст.

Министерският съвет ще внесе спешно в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) предложение за промяна в Наредбата за структурата и организацията на работната заплата в частта за заплащането на нощен труд.

Промяната ще обвърже надницата за нощтния труд с размера на минималната работна заплата, за да не се налага предоговаряне на заплащането на нощния труд, заяви пред журналисти социалният министър Деница Сачева.

“На всички, които получават под тази сума, съответно вече ще имат възможност да получават 0,15 процента от минималната работна заплата. Много са хората, които са свързани с нощния труд. Това ще направим в близките дни и ще предложим промени в Наредбата за структурата и организацията на определяне на работната заплата”, отбеляза още Сачева след разговор със синдикалните лидери на КСНБ и КТ “Подкрепа” при премиера Бойко Борисов.

Така, след приемането на промяната в наредбата, заплащането на нощния труд от 25 стотинки за час ще стане 91 стотинки, съобразно 0,15 процентното съотношение на минималната работна заплата, която от 1 януари 2020 година е 610 лева.

Председателят на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов подчерта, че увеличението на заплащането на нощния труд не е заради протеста на медицинските сестри, а е функция на разговори между синдикати и правителство от 1 година назад.

След разговорите при министър-председателя е договорено още да бъдат осигурени допълнително 9 млн. лева за заплатите на медицинските сестри в детските градини и училищата. “С министър Владислав Горанов и с министър Кирил Ананиев ние ще подготвим заедно конкретните допълващи общината стандарти това да се случи. През този механизъм да стигнат 9 млн. лева, колкото са нужни по нашите разчети, до всички медицински специалисти в цялата страна, работещи в училищно и детско здравеопазване, които не са стигнали 900 лв.”, уточни председателят на КНСБ Пламен Димитров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес