Властта среща народа - и какво от това

Кой спечели от маратона в „Шоуто на Слави“?

Добре, че още в началото на интервюто с премиера Борисов, Слави Трифонов направи уговорката, че не е в ролята на политик, нито дори на журналист, а на телевизионен водещ, който просто ще представи въпросите на зрителите, зададени предварително. А по всяка вероятност и съгласувани предварително с гостуващия премиер. Аз не съм и очаквал, че водещият ще се нахвърли агресивно върху своя гост, каквито очаквания или опасения имаха мнозина. Трифонов е с достатъчно опит, за да знае , че такива „геройства“ не носят кой знае какви лаври. По-скоро разчитах, че той ще подтикне Борисов към човешки разговор, към откровения и размисли, които да извадят Борисов от сухата схема на предварително подготвените отговори и да направят един реален диалог на народа с властта. От такъв диалог можеха да спечелят всички, а най-вече да се проясни накъде вървим—към разбиране и доверие или към раздяла. За да се постигне този диалог беше необходимо водещият да излезе от схемата и да навлезе в същността на въпросите, да ги разчепка, да извади на показ каква е мотивацията на управляващите. За съжаление това не се получи. И все пак някой нещо спечели, някой нещо загуби, а има и един сигурен печеливш. Нека ги изброим.

Властта постигна частичен пиар успех дори само с факта, че прие да участва в тези интервюта, което поне предварително изглеждаше като немислима смелост и самочувствие. Да отидеш при Слави, където си бил подложен на унищожителна критика изглеждаше като лудост.

Успехът бе частичен, защото премиерът остана вторачен в предварително подготвените отговори. Не е проблемът само в изваденото листче, а в пропуснатата възможност за откровен диалог с хората, което Борисов е правил толкова пъти. Да се убеждават хората с куп цифри, които ти самият не си запомнил, след като ги четеш, е елементарна грешка. По-голямата грешка е, че след като си седнал на червеното диванче да общуваш със зрителите, няма нужда да оборваш някакви мними опоненти.

-В очите на мнозина от своите фенове Слави загуби част от ореола си на мъжкар, защитник на народа. Но запази достойнството си на коректен домакин, отговорен в общуването си с високопоставените, ако държи на това.

Някои от коментаторите твърдят, че е погребал и илюзията да бъде водач на нова политическа формация, че не му достига компетентност и т.н. Аз лично никога не съм смятал, че има такива намерения.

Големият печеливш от цялата тази история може да се окаже най-неочаквано президентът Румен Радев, защото той си спести участието в един вероятно режисиран спектакъл. С този си ход напомни за отказа на Георги Първанов да участва навремето в предизборния дебат редом с Петър Стоянов и Богомил Бонев и по този начин ги остави те да си поделят негативите от спора. Припомням, че тогава изненадващо Георги Първанов спечели президентските избори.

Все пак Борисов направи някои обещания, между които и да предложи радикалното намаляването на субсидията за партиите с уговорката, че по този начин те могат да попаднат в зависимост от олигарсите. Показателно признание за морала на партиите, което води до извода, че те и сега са в отлични отношения.

На следващата вечер главният прокурор Сотир Цацаров също направи някои обещания, които няма да му струват много. Ще има още обвинени висши политици. Ще бъде проверен министърът на финансите Горанов във връзка с твърденията, че ползва безплатен апартамент. Ще бъде потърсено обяснение от Министерския съвет по случая „Юлен.“

Да водиш разговор с главния прокурор на правни теми е все едно да си Криско и да се надпяваш с Павароти. Цацаров отговаряше уверено и аргументирано. Пренебрегнати бяха такива трудни въпроси към него, като ролята му в Костинбродския скандал и в събарянето на КТБ.

Равносметката:

Цацаров демонстрира интелигентност и компетентност, но не и искреност.

Самият главен прокурор призна, че няма да бъде избран за втори мандат, ако хората можеха да гласуват пряко за този пост. Според него няма главен прокурор , който да изпълни с магическа пръчка очакванията на хората за бърза справедливост.

Що се отнася да Слави Трифонов, той със сигурност би направил още по-мощно и ефективно шоу, ако беше поканил да задават въпроси и колеги от другите медии. Но законите на конкуренцията диктуват друга логика.

Последва интервюто с Мая Манолова, предстои още едно интервю довечера.

Излизаме ли обогатени от този маратон? И какво спечелиха хората, които чакаха пред телевизорите някаква надежда за своето бъдеще? Получиха ли успокоението, че някой мисли за тях, за ежедневието им, че разбира болките им, тревогите им, отчаянието?

Според мен тази среща не се състоя.

 

Българската Евита Перон

Във вечерта на Черния петък в Шоуто на Слави изгря слънчевата фигура на Мая Манолова. На фона на предишните участници тя напомни позитивната поява на синоптичката на БТВ Натали Трифонова. Тук двамата със Слави бяха в коренно различни позиции от разговорите с представителите на реалната власт. Мая Манолова, която може да бъде наречена българската Евита Перон, нямаше необходимост да трупа нови пиар точки, а по-скоро да разсее подозренията , че използва поста си за тази цел. А водещият - да не бъде обвинен , че е прекалено мек към русата дама , защото я подкрепя в нейната мисия. Смятам, че и двамата се справиха добре с променената си роля.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари