Водещи фирми в Сливен ще обучават гимназисти

Водещи за икономиката на Сливен и региона фирми ще си партнират с професионалните гимназии и ще обучават ученици в производствените си бази през следващата учебна година, съобщиха от областната администрация.

Директори на учебни заведения са информирали администрацията за внесените от тях предложения за новия държавен план-прием. Професионалната гимназия по механотехника кандидатства за 6 паралелки, като една от тях ще е дуална, за машини с ЦПУ и практиката ще се провежда в ЗММ-Сливен. В две нови паралелки в единственото средно училище в Твърдица ще изучават производство на облекло и текстил и ще учат професията в реална работна среда, във фабриката за хавлии "Аглика".

Традиционно италиянският предприемач Едоардо Миролио, който има текстилна фабрика и живее в Сливен, е подал ръка на Професионалната гимназия по текстил в града. За новата учебна година от фирма "Е.Миролио" са заявили желание да работят с гимназистите от две паралелки.

За първи път в Сливен ще бъде разкрита паралелка "спедитор-логистик". Тва ще стане в СУ "К.Константинов" в областния град. Професията попада в списъка на защитените от държавата и е сред най-търсените и перспективните на националния и европейския пазар заради засиленото развитие на транспортния бранш, каза директорката Веселка Паскалева. Към момента обучение за тази професия се извършва само в още едно учебно заведение в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони