Врачка отива на съд, измамила 16-годишно момиче

Съдебната палата в Русе. Снимка: Николай Каламов

Районна прокуратура – Русе внесе в съда обвинителен акт срещу 57-годишна жена за измама.

Обвинението срещу Елена Д. е за това, че през периода октомври – декември 2015 г. въвела в заблуждение у 16-годишно момиче, че чрез баене и магически ритуали ще развали направена на семейството й черна магия, като за целта следвало да й предаде всички златни накити от дома си, които след ритуалите щели да бъдат пречистени и след това златните накити щели да й бъдат върнати. Момичето получило и обещания за благополучен живот след разваляне на магията, но за целта трябвало да се раздели със свои спестявания.

Така мнимата врачка причинила на момичето и на майка му имотна вреда в размер на общо 2602,86 лева. Престъпление по чл. 209, вр. чл.26 от НК, съобщиха от държавното обвинение. От там дадоха и повече подробности по случая:

През септември 2015 г. пострадалото момиче било в 10 клас и се притеснявало заради проблеми в семейството. По същото време обвиняемата била пуснала в интернет обявя, че извършва гадателски услуги, въпреки че не притежавала сертификат за това. Обадила се на гадателката и се договорили да и гледа на карти за 20 лева. Докато врачувала, обвиняемата започнала да говори за родителите на момичето, като й казала, че те били разделени и нещастни, че майка й щяла да се разболее от тежка болест, а в дома им имало прокълнато злато и ако то не се пречисти, нещата щели да се влошат и майка й да умре.

След този случай обвиняемата започнала да звъни по мобилния телефон на момичето като й обяснявала, че трябвало да й занесе злато, за да го пречисти, за да не се влошат нещата. Момичето било изплашено от това, което й говорела „гадателката“ и накрая взело решение да й даде едно нейно синджирче, за което си мислела, че е златно. Тъй като обвиняемата върнала синджирчето, момичето приело, че е честна жена и ще й помогне.

Понеже семейните отношения в дома й се подобрили, решила, че с ритуалите си обвиняемата й помагала. Така ученичката дала на обвиняемата два златни пръстена, пендара и златно синджирче /собственост на майка й/ за ритуала по пречистване. Елена Д. ги прибрала като казала, че „четеното” над накитите и пречистването не се правело пред хората. Реално не извършила тези действия, а присвоила златото. След като наближило времето да върне накитите, обвиняемата казала, че златото се било разтопило и станало на вода. В началото на февруари 2016 г. майката установила липсата на златните си накити и провела разговор с дъщеря си, която й разказала всичко. Майката съобщила в полицията за измамата.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право