ВСС даде зелена улица за строежа на съдебна палата във Варна

Храмът на Темида ще е до затвора

Дългогодишната идея за строеж на съдебна палата във Варна става приоритет за Висшия съдебен съвет. Това стана ясно след закрито заседание на Пленума на ВСС във Варна навръх честването на 140 г. от създаването на държавната и съдебна власт в града.

След 4 първи копки през последните десетилетия съдилищата и прокуратурите в града продължават да са пръснати в различни сгради, строени за други цели. Заседанието бе председателствано от правосъдния министър Цецка Цачева, като в него участваха административните ръководители на различните звена на съдебната власт във Варна, областният управител, кметът на града, председателят на общинския съвет и главният архитект.

След обсъждане на няколко варианта бе решено палатата да бъде вдигната върху терен от 10 дка близо до затвора. Върху него ще бъде построена сграда с разгъната застроена площ от 50 000 кв. м и 1000 паркоместа. Това ще позволи всички съдебни институции да се съберат под един покрив, което ще пести разходи и време и на работещите, и на гражданите, коментираха след заседанието представляващият ВСС Боян Магдалинчев и председателят на ВКС Лозан Панов.

Според главния архитект на Варна Виктор Бузев локацията е удобна, тъй като е близо до Автогарата и от всеки квартал може да се стига до нея с градски транспорт без прекачване. Стойността на проекта все още не е ясна, но по думите на Панов той ще е по-скъп от последния, изчислен на 120 млн. лв. "За такъв мащабен проект ще е нужно и държавно финансиране, за каквото имаме споразумение с премиера и финансовия министър. Надявам се в рамките на този мандат на ВСС работата по обекта да започне", уточни Магдалинчев.

Първата стъпка е сформирането на комисия, която ще изясни статута на терена, в който има държавна и общинска собственост, стана ясно след заседанието. "Решението е добро, тъй като бъдещата палата ще е в географския център на Варна", заяви Цецка Цачева. Според нея обаче финансиране на строежа едва ли може да се осигури от бюджет 2019, а заради големия мащаб на проекта няма как той да приключи за година-две.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони