Вулканът Тейде е най-високият връх в Испания

В кратера му според местна легенда живее дяволът

Планината се е превърнала в символ на Тенерифе

Местните гуанчи вярвали, че той подпира небето

Ако искате да изкачите най-високият вулкан в Испания само за десетина минути, то непременно трябва да посетите един от канарските острови – Тенерифе. Планинският връх, който в миналото е създавал много проблеми на местните жители, днес им носи пари, защото е сред задължителните спирки на туристите, посетили Тенерифе. От върха му при ясно време се виждат почти всички останали късчета земя от Канарските острови. Но невероятната панорама не е единствената причина да вземете покрития лифт от подножието му и да се качите почти до върха на вулкана само за десетина минути. Ако го направите можете да се почувствате буквално над облаците. Защото заради голямата си надморска височина от 3718 метра, върхът на Тейде често се намира над тях. Измерен от дъното на Атлантическия океан спящият кратер е 7 500 метра, което го прави най-високият вулкан в света след тези на Хаваите.

С лифта не стигате до най-високата точка, но ако сте ентусиаст можете да се изкатерите за няколко часа. Организират се не само еднодневни екскурзии до вулкана, но и изкачвания от самото му подножие с преспиване по каменните му рамена. Не се изкушавайте да си вземете камъче от планината. Това е абсолютно забранено. И освен солените глоби ще трябва да изтърпите и неудобството от виковете на обикалящите на всяка крачка пазачи на това местно природно богатство. Затова не се изкушавайте да напускате очертаните пътеки и се задоволете със снимки на някоя от многобройните панорамни площадки или върху скалите по маршрутите.

Гледката край Тейде е почти сюреалистична заради голите вулканични скали, в чиято негостоприемна прегръдка на места все пак са намерили начин да съществуват кактуси, цветя и храсти. Заради приликата на картината с условията на Марс, тук се провеждат и научни изследвания, свързани с червената планета.

Местните жители, наречени гуанчи, вярвали, че вулканът Тейде подпира небето и му пречи да падне върху земята и да унищожи всичките й жители. Според легендата в кратера на вулкана е затворен дяволът или пакостливото божество Гуайота. Всъщност дяволът сам си е виновен за затварянето във вулкана. Защото за да навреди на почитаното от местните божество Махек първи го примамил и изоставил в кратера на вулкана. Но местните гуанчи помолили върховния си бог Ачаман да поправи тази несправедливост и докато доброто божество били освободено, лошият Гуайота заел мястото му и до ден днешен според вярванията е затворен в кратера на Тейде. По време на изригване гуанчите палели огньове край вулкана, за да уплашат дяволът и той да не излезе от затвора си.

Всъщност последното изригване на Тейде е сравнително неотдавна – през 1909 г.. Планината, както казват днес още местните на вулкана, е започнал формирането си значително по-отдавана – преди над 180 милиона години.

 

На море с делфини и китове

Островът е рай за шопинг маниаците, защото е безмитна зона

Ако искате да снимате делфини и китове, да пазарувате изгодно и да хапвате вкусно, канарският остров Тенерифе е вашето място. Това е едно от местата в света, на които само с еднодневна разходка с корабче можете да видите различни видове делфини и китове. Причината е, че Канарските острови са заобиколени от водите на Атлантическия океан. Преди да тръгнете на подобно пътешествие, имайте предвид, че силата на океанските вълни е значително по-голяма от тази на морските. Затова и дори при липсата на видими такива на повърхността, имайте едно наум.

Океанската вода е доста по-студена от това, на което сме свикнали българите дори през горещите летни месеци. За сметка на това е кристално чиста. Но ако не е по-вкуса ви просто можете да отидете до някой от солените басейни с океанска вода, в които температурата е значително по-поносима.

Безспорно най-голямото предимство на Тенерифе са цените. Заради факта, че е безмитна зона, магазините в най-големият остров на Канарите ще ви предложи умопомрачително добри сделки. Съветваме ви да вземете на отиване за ваканцията си само най-необходимото, всичко останало можете да вземете изгодно на място. Освен това така няма да ви се наложи да плащате за свръхбагаж впоследствие. В хотелите и ресторантите, независимо какъв пакет на изхранване изберете, със сигурност ще си оближете пръстите.

Най-скъпите хотели и жилища на острова, за изненада на българите, се намират не край океанските вълни, а върху близките хълмове, от които се открива невероятна панорама към градовете, курортите и Атлантика.

Друга особеност на остров Тенерифе е, че ресторантите затварят малко сред 23 часа и дори и да искате последно питие, няма да направят компромис. В магазините пък след 22 часа е забранена продажбата на алкохол.

 

Това е най-добрата зоологическа градина в Европа

Червена панда, косатки и тигри ви очакват в Лоро парк

Майкъл Джексън прекарвал часове с горилите

Най-добрият зоопарк в Европа се намира на остров Тенерифе. Посещението на Лоро парк е сред най-големите атракции не само за децата, но и за хората от всяка възраст. Предвидете си цял ден за посещение, защото колкото и да останете, времето трудно ще ви стигне, за да разгледате всичко. В парка, който е перфектно вписан в природата, може да видите отблизо и да снимате животни от цял свят. Пингвините, които живеят на Южния полюс, горили от Африка, огромни сухоземни и водни костенурки, крокодили, морски и океански обитатели, пеперуди, папагали, тигри и дори червена панда. Заради огромното пространство и многобройните атракции ви съветваме стриктно да следвате картата, която ви дават на входа. Проверете предварително и от колко часа са различните шоу програми с делфини, косатки и морски лъвове, за да не пропуснете някое от забавленията.

Безспорно те са сред най-добрите в света. Най-голям интерес буди програмата с делфините. След десетките подскоци, танци и игри на морските обитатели някой малчуган има шанса да се повози на лодка, теглена от тях, да ги нахрани с риба, да ги целуне и накрая дори да получи подарък - шапка с логото на парка.

Друго представление, което не бива да се пропуска, е на косатките. Макар че огромните животни са доста по-трудни за дресиране, ще ви очароват с акробатичните си номера. Ако решите да седнете на първите редове, имайте предвид, че ще се измокрите до кости. Защото една от атракциите е именно косатките да заливат публиката с вода, изплисквайки я от аквариума. Затова се продават дъждобрани с логото на парка срещу 3 евро в началото на шоуто. Горещо ви съветваме да не си спестявате тези пари. Заради огромните екрани, които следят представлението, а и публиката, аквариумът на косатките често става сцена на предложения за брак.

Следващото шоу е с морски лъвове. Те ще ви смаят с артистичността и номерата си. Освен че честичко правят челна стойка и се разхождат с главата надолу, физиономиите, играта и преструването на умрял също са част от представлението. А един късметлия има шанса да нахрани някое от животните, да го гушне и прегърне. И, естествено, да го награди с риба заради усмивките, които предизвиква.

Шоуто, което е дало името на Лоро парк, е на папагалите. На испански “лоро” означава папагал, а самият атракцион първоначално е възникнал като парк за папагали. И днес там живеят стотици видове. По време на шоуто те се представят в артистична светлина – смятат се, шегуват се, смятат и отговарят на въпроси. А от време на време огромните птици прелитат из залата, на милиметри от главите на посетителите.

Всъщност първото място, през което преминават посетителите на Лоро парк, е мост над езеро с водни лилии. В него освен бели и черни лебеди, плуват и златни рибки, за които се вярва, че носят благоденствие и богатство.

Следващата спирка ще ви отведе до царството на горилите. Това е било едно от любимите места в парка на мегазвездата Майкъл Джексън. Той прекарвал часове при маймуните и дори обичал да влиза в ограденото пространство при тях, в което не се допускат простосмъртни туристи. Огромните животни, които толкова много приличат на нас, хората, будят умиление, любопитство и дори жал. Може да станете свидетел на това как младежите от стадото се боричкат помежду си под зоркия поглед на старейшината. Или пък лениво се почесват и забавляват.

В Лоро парк можете да наблюдавате пингвини, които се гмуркат в ледени води с айсберги от движеща пътечка, която минава покрай тях.

Освен това в парка ви очакват езеро с розов облак от фламинго, терариум със змии, водни и океански костенурки, рибно царство в огромни аквариуми, акули и светещи медузи, сурикати, мравояди, различни птици. Сред най-трудните за намиране в джунглата от зеленина е червената панда, която се среща в Хималаите и Южен Тибет, както и леопардите, които се крият в клоните на дърветата.

Целодневният билет за това неповторимо удоволствие струва 33 евро, а входът за деца до 12 г. е 22 евро. Паркът отваря в 9 и затваря в 18.30 часа. От градчето Пуерто де ла Крус можете да вземете безплатно влакче до Лоро парк, което се движи на всеки 20 минути.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм