Вълните не пощадиха и Слънчевото бунгало

Разрушено е укрепването на басейна на властта

Извънредна комисия към областния управител решава проблемите със свлачищата и бреговата ивица

Вълните са разрушили укрепването на басейна на Слънчевото бунгало в правителствената резиденция “Евксиноград”, който е на самия бряг, научи “Труд”. Луксозната къща до морето е любимо място за отсядане на президент и премиер, а миналата година по време на визитата си у нас в него нощуваха френският президент Макрон и съпругата му. В момента съоръжението е опасно за къпане и може да бъде използвано чак догодина след сериозен ремонт.

Слънчевото бунгало разполага със собствен плаж, басейн и барбекю, а до него по стръмното се слиза с открит асансьор. Името си носи заради близостта с една от най-големите реликви на бившия царски дворец-слънчевия часовник, подарък от кралица Виктория.

“В сряда извънредна комисия при областния управител Стоян Пасев ще обсъжда проблемите с брегоукрепването. Експерти от няколко институции ще разглеждат сигнали за лошото състояние на варненския вълнолом, където миналата седмица вълна помете и захвърли фатално две момчета в морето, както и сигнали за Слънчевото бунгало в Евксиноград и отнесената от пороите асфалтова настилка на Алея Първа”, обясни за “Труд” областният управител Стоян Пасев. Той посочи, че другия месец ще бъдат известни данните от мониторинга на Алея Първа, осемте буни и вълнолома. Голямото свлачище между Златни пясъци и Кранево е стигнало почти до пътя и ако не се вземат спешни мерки, ще се наложи движението към най-големия курорт на север да заобикаля през кв.”Виница”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България