Вършец въстава срещу скъпата вода

На митинг срещу поскъпването на питейната вода се събират жителите на Вършец във вторник.

Протестът е организиран от общински съветници и граждани, недоволни от двойния скок на водата в курортния център. От началото на септември хората във Вършец и района трябва да плащат по 2, 72 лева за кубик, а дотогава същото количеството им струваше 1,96 лева.

Питейната течност поскъпна шоково след като КЕВР прие бизнес плана на ВиК – Монтана за периода 2017 – 2021 г. ВиК и местните власти обаче предложиха поетапно увеличение на водата за по-малките общини, където водоподаването е гравитачно и няма големи разходи, а и местните жители са предимно възрастни и бедни.

От МРРБ обаче заявиха, че подобно решение не е от компетентността на акционерите във Водното дружеството и определиха поскъпването като нормално на фона на определената социална поносимост на цената на водата в регион Монтана от 4,21 лева за кубик.

Никой в областта обаче не можа да разбере как е изчислена тази цена за най-бедния регион в България и ЕС. ”Не приемаме наложената цена, защото е несправедлива и непоносима за хората.

3000 души вече са се включили в подписка срещу поскъпването, изпратихме подписката и на областния управител, КЕВР и Омбудсмана!”, заяви общинската съветничка Антоанета Коцина. В протеста във Вършец ще се включат и представители на общините Чипровци и Георги Дамяново, където също не приемат шоковото поскъпване на водата. „Ако не бъдем чути, сме готови за блокираме пътищата в района!”, заявиха недоволни граждани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България