В Нова Загора издирват още пострадали от бясното куче

В този район на новия общински пазар в Нова Загора е вилняло агресивното куче.

В Нова Загора започна разследване на опасния инцидент, при който четирима жители на града бяха нахапани от куче. Има сериозни съмнения, че животното е било болно от бяс. Образувано е досъдебно производство, засега - срещу неизвестен извършител, за това, че не е положил задължителните грижи за животното, в резултат на което са причинени телесни повреди на пострадалите – съобщиха от обвинението. По указания на Районната прокуратура общината, както и здравната инспекция в Сливен, са уведомени за случая. Препоръките са да бъде установено дали има и други пострадали, за да бъдат издирени и да им бъде поставена ваксина против бяс.

Ужасяващият случай станал на 21 април около 18 ч. , на автобусна спирка до кооперативния пазар в самия център на града. Днес станаха известни още подробности. Кучето се появило от близка улица. Без да бъде провокирано, нападнало чакащите на спирката мъж и жена. Свидетел се обадил на тел.112. От полицията реагирали незабавно. „Трябваше да действаме скоростно, защото на тази спирка се събират много ученици след края на учебния ден, за да се приберат вкъщи” – коментираха служители на реда. На място бил изпратен техен колега, който се грижел за полицейските кучета и имал дългогодишен опит в работата си с тях. Разяреното четириного се хвърлило и върху него. Човекът буквално се сборил с него, за да може да го улови. Полицаят бил нахапан жестоко по ръцете. Заловеното животно било откарано до ветеринарна клиника, където по-късно издъхнало. Пострадалите са били превързани в спешния център в Нова Загора. Оказало се, че освен двамата съпрузи от спирката, помощ е потърсил и още един гражданин. Той бил нападнат малко по-рано същия ден, от същото животно, в кв.”Загоре”. Всички били в огромен шок от преживяното.

Раненият полицай е бил транспортиран до областната болница в Сливен, тъй като състоянието му било по-тежко. Установило се, че кучето е кръстоска между породите хъски и каракачанска овчарка и било използвано за пазач в частен пчелин в покрайнините на Нова Загора. Предния ден то за пореден път скъсало синджира, с който го държали вързано, дошло в града и се скитало повече от денонощие. Междувременно из Нова Загора тръгнаха слухове, че пострадалите били нахапани, тъй като се опитвали да го заловят срещу парична награда. Повод за клюката станала обява, че собственик дава възнаграждение на този, които хване избягалото му хъски. Запознати с разследването категорично заявиха, че до момента няма никакви данни обявата да е свързана със случилото се на автобусната спирка. "Пострадалото семейство просто си е чакало автобуса!" - казаха те.

Трупът на животното е изпратен в лаборатория, за да се изследва за бяс. За липса на грижи спрямо кучето, в резултат на което са причинени леки или средни телесни повреди, законът предвижда до 3 г. затвор или пробация и глоба до 5 хил.лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини