В 21 век деца умират от предотвратими болести

Невръстни деца продължават да умират в 21 век от предотвратими заболявания като менингит, детски паралич, рубеола, тетанус. Една от причините е отказ на родителите да ги имунизират. “Ние обясняваме на хората, които разумно се интересуват от нещо. Не може хиляда пъти да се каже и да се покаже, че няма връзка между дадено заболяване и ваксината, и пак да се повтаря един и същи въпрос”. Така коментира движенията срещу ваксините председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров пред БНР.

Той припомни, че само преди век България става първата страна в Европа, успяла да изкорени едрата шарка, благодарение на указ, направил ваксинацията задължителна. В Европа ваксините са задължителни в Чехия, Унгария, Полша, Италия, Румъния, Словакия, Словения, Малта и Белгия.

Заради нарастващия брой заболели от дребна шарка на Балканите преди дни Министерство на здравеопазването призова родителите да проверят здравния статус на децата си и задължително да ги ваксинират, ако това не е станало.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве