Глутници подивели кучета върлуват в област Монтана

Близо 400 скитащи и подивели кучета има в полетата и горите на област Монтана. Бездомните четириноги са най-многобройните и опасни хищници в региона, съобщиха от Ловно-рибарското сдружение „Огоста”.

При последното преброяване на дивите обитатели в областта през миналия месец ловците регистрирали 19 вълка и 372 чакали. Скитащите кучета обаче са 375. Това превръща бездомните четириноги в най-голямата напаст за кроткия дивеч по ниви и поляни.

Част от прогонените от населените места кучета са почти подивели, те са организират в глутници и разкъсват безмилостно зайци, малки сърни, унищожават гнездата на птиците, а понякога нападат и домашни животни и хора, разказаха ловци. Единствената възможност за опазването на природните обитатели е ликвидирането на кучешките глутници извън населените места, което е регламентирано и в ловните разпоредби, коментираха експерти.

При преброяването на дивеча в област Монтана тази пролет са установени още 1444 сърни, 944 диви свине, 2479 зайци, 4145 фазани и 4043 яребици. „Има увеличение на запасите при почти всички видове дивеч, което е предпоставка за успехи и през новия ловен сезон”, заяви ръководителят на сдружение „Огоста” Александър Георгиев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България