Готвят референдум за запазване на кметството в поповско село

Разяснителна кампания за референдума в село Баба Тонка, което остана без кмет, а няма и нужния брой избиратели, правят от общинския център в Попово. Допитването до населението е насрочено за 18 февруари. На него хората трябва да отговорят на въпроса: „Да се закрие ли кметство с. Баба Тонка, община Попово?”. Гласуването ще се проведе от 7 до 20 часа, но не по-късно от 21 ч. в избирателната секция в сградата на здравната служба в селото.

Право да гласуват на местен референдум имат жителите на село Баба Тонка с избирателни права, които имат постоянен или настоящ адрес в селото, както и тези с настоящ адрес там през последните 6 месеца преди насрочване на референдума, който е различен от постоянния им.

До обябяване на референдума се стигна, след като кметът Стефан Томанов беше осъден за цял боен арсенал, намерен в дома му. Неговото обяснение беше, че оръжията са стари и негодни и ги ползва в исторически възстановки с клуба, в който участва. Томанов обаче беше отстранен от поста.

Междувременно станало ясно, че и частичен избор за кмет не може да се проведе, тъй като няма 350 души в селото, каквото е законовото изискване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България