Григор след лесна победа над слабак в първия кръг: Искам титлата!

Григор Димитров е в самото начало на пътя, но вече гледа към крайната цел. Българският ас потегли на висока скорост в Аустрелиън оупън – лек успех с 6:3, 6:2, 6:1 срещу австрийския слабак Денис Новак. След мача Димитров влезе в новата си роля – на №3 в света, за да предяви претенции към титлата в Мелбърн.

„Не искам да лъжа и да изглеждам прекалено скромен – обяви откровено Григор. - Гледам мач за мач, но това ми е мечтата. Вече постигнах някои от мечтите си и това е следващата.“

Мачът беше напълно неравностоен. Димитров взе комфортен аванс от пробив за 3:1 в първия сет, но това не го спря да атакува. Бързо стана ясно, че 226-ият в ранглистата не е от класата на българина. В поведението на Новак личеше огромно разочарование, че не е на нивото на мача, но това не трогна третия в света. Втората част беше още по-експресна, а в третата 24-годишният австриец сложи оръжие. Григор пък подходи като водещ играч и приключи мача без да се церемони.

„Трябваха ми два-три гейма, за да се настроя за мач – призна Димитров след победата. - Поведох с ранен пробив, но не знаех на какво е способен противникът и трябваше да съм готов за битка. Знаех, че колкото повече влизам в срещата, толкова по-стабилен психически ще ставам и сервисът ще се подобрява.“

Григор намери сили да се пошегува и с розовите дрехи, в който го бе облякъл „Найк“.

„Не знам какъв точно е цветът, може би публиката ще ми помогне“, заигра се той с феновете. Те пък изневериха на австралийската традиция да подкрепят аутсайдера и аплодираха бурно всяко майсторско изпълнение на българина, въпреки че Димитров ги лиши от възможността да гледат повече тенис срещу цената на билетите си.

„Този корт ми навява сладки спомени, чест е да съм тук още в първия си мач – призна още Григор. - Забавлявам се, изпитвам удоволствие от играта. Доволен съм от формата си. Времето беше променливо, но аз се опитах да играя концентрирано и разбира се, да спестя енергия.“

Явно последната задача бе прекалено добре изпълнена и хасковлията не успя да се умори достатъчно на корта или пък да изпробва всичките си удари.

„Още сега отивам на тренировка за да работя върху някои елементи от играта – разкри Димитров. - През последните дни времето не беше много хубаво и не успя да тренирам така, както исках. Мачът не беше много натоварващ, а и ще имам ден почивка.“

Димитров едва ли ще има особено тежка задача и във втория си мач, тъй като него съперник отново ще е тенисист, дошъл от квалификациите. За място срещу българина се пребори 186-ият в света Макензи Макдоналд (САЩ), който надигра с 6:4, 6:3, 4:6, 6:1 Елиас Юмер (Швеция). Американецът е на 22 години и е висок 178 см, а достигането до втория кръг е най-големият успех в кариерата му.

Григор остана единственият български представител в Мелбърн, след като първата ни ракета при жените Виктория Томова отпадна в първия кръг на основната схема. Софиянката, която влезе като „щастлива губеща“, претърпя ново поражение – 1:6, 1:6 от 113-ата в света Никол Гибс (САЩ). Мачът продължи едва 48 минути, а Вики взе единствения си актив от пробиви, но така и не успя да спечели гейм при собствено подаване.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Спорт