Губернатор даде сграда за детски стенописи и рисунки

Седмокласници зографисаха стена с историческите символи на Шумен

Имат покана да рисуват и в Областното управление на МВР

Една цяла стена от фоайето на Областната управа в Шумен вече е изрисувана от талантливите ръце на деца. Гостоприемният инициатор е губернаторът проф. Стефан Желев, а майсторите на четката са 11 тийнейджъри от 7 “Д” клас на училището по изкуствата в града “Сава Доброплодни”. До деня на любезната покана учениците, макар и възпитаници на паралелка по изобразително изкуство, не били правили толкова мащабна творба и то на стена. Широка над 9 метра, висока повече от 3.

“Може досега да не сме изработвали стенописи, но не се притеснихме. Гласуваха ни доверие, беше предизвикателство и го оправдахме. Всички бяхме уверени в себе си с такъв прекрасен учител...”, смее се най-малкият участник - 12-годишната Деница след добре свършената работа. Тя е съименничка на преподавателката по рисуване и тяхна класна Деница Спасова.

А как администрацията решила да повери коридора на малките зографи? Станало след няколко срещи в шуменски общини по повод европредседателството, където се коментирали 10-годишните ползи от членството ни в ЕС. На чиновниците от областната управа им хрумнало, че не е зле и децата да кажат какво мислят по темата “Съединението прави силата - Българското председателство на Съвета на Европейския съюз”, но с четка и бои. “Решихме да попитаме тези начетени малки таланти как изглеждат нещата през техните очи и те много бързо представиха проект”, обяснява проф. Желев.

Изобщо не се изненадал, че в стенописа талантите заложили на културно-историческо наследство, което е гордост за всички българи. В Шуменска област, където са двете първи столици на българската държава, изобилства от паметници, които трябва да покажем на европейците. Децата вплели в паното характерни елементи от Голямата базилика в първопрестолна Плиска, от Златната църква във Велики Преслав, застъпили Шуменската крепост, Паметника “Създатели на българската държава”, символ на над 1300-годишната ни история. Не забравили и първото българско читалище “Добри Войников” в Шумен, както и другата национална емблема - Драматично-куклен театър “Васил Друмев”. В центъра на композицията е глобалният символ на България - Мадарският конник.

Уникалният скален релеф малките художници изработили наистина релефно, ползвайки техниката папие маше. Прави се с хартия, знаят майсторите. В случая били използвани вестници, натопени в лепило С-200, обяснява преподавателката Спасова. Добавили и пясък за здравина, и релефът станал твърд като камък. Последвало оформяне и дозаглаждане с гипс.

Всички останали елементи от европаното са рисувани с акрилни бои. Ползвани са оцветители за латекс, с които се работи по-лесно и не оскъпяват стенописа. Не повече от 40 лв. са похарчени за материали, а детският труд и талант са безценни, казва учителката.

За да сътворят паното, три седмици след учебните часове ентусиастите се пренасяли в Областната управа, за да рисуват. Опъвали въжета, защото няма толкова голям пергел за точност на някои детайли. Сменяли се на групи по 3-4 деца и поне по два часа прекарвали сред чиновниците. На финала изрисували звездите, символ на страните членки на ЕС.

От областната управа поставили в коридора специално насочващо осветление към стенописа. Крайният резултат си струвал старанието, категорични са творците Ния, Деница, Елица, Елина, Симона, Християна, Зейнеб, Гергана, Валентина, Никол и единственото момче Оуз. Освен че придобили самочувствие, научили и много за региона, защото до проекта не били посещавали някои от историческите места на Шуменско. Видели, снимали и чели.

Има още бели стени в областната управа, казва след успешния стенопис губернаторът проф. Желев и вече има идея за нова ученическа изложба. И друг път във фоайето са излагали картини на деца, но сега той е решил да свали редицата с портрети на бивши областни управители и това място също да се заеме от произведения на изкуството. Рамките на губернаторските снимки ще се използват за новите ученически рисунки. Ликовете на бившите губернатори ще се запазят, но ще се въртят на монитор, заедно с още информация за областната управа.

Докато майсторите на стенописа рисували на живо пред администрация и посетители, доста хора се впечатлили и вече имат покана за изява и в сградата на шуменската полиция. Директорът на ОДМВР-Шумен Ялчън Расим обмисля тематиката.

Спасова вярва в уменията на възпитаниците си и обяснява, че от училището са им поверявали изработката на декори за празници. Преди първия учебен ден м. г. без малко да им възложат изрисуването на фасадата на физкултурния салон. Наложило се обаче издигане на скеле заради височината. Единствено от съображения за сигурност учителката не качила учениците, а нарисувала внушителната емблема на училището с помощта на колеги.

Участието в евростенописа ще се брои за успешно изпълнена практическа задача и учениците ще получат заслужени шестици, казва Спасова. Досега ги е водила на пленери в Трявна и по морето. Предстои екскурзия-пленер в Румъния.

А ако междувременно някой пожелае да изрисува стаята си у дома, родителите не бива да имат притеснения в крайния резултат. На творците трябва да се дава свобода за действие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Репортажи