Гърция пуска от затвора стотици крадци

Снимка: Архив

Джебчийска банда, състояща се от български и румънски цигани, също ще бъде освободена

С новия ревизиран Кодекс единствена предпоставка за преследване на кражбата като углавно престъпление е присвоената сума да надхвърля 120.000 евро.

Стотици гръцки и чужди граждани обвиняеми или осъдени за взломове и кражби излежаващи присъди в затворите на Гърция ще бъдат освободени след 1-ви юли. Причина е промяната на Наказателния Кодекс и конкретно преразглеждането на член 374, който засяга казусите на кражба. Напрегната атмосфера цари относно последствията, които ще предизвика конкретното изменение на Наказателния Кодекс, тъй като всички джебчии ще бъдат освободени и ще плъзнат отново в страната. Според първи оценки над 300 е броя на осъдените, които ще се окажат в близко време извън затворите само в област Атика.

През юни на 2018 г., Атинската полиция след разследване в продължение на месеци арестува джебчийска банда от 33 души, главно жени с ромски произход от България и Румъния, както и четирима египтяни, които бяха обвинени, че в рамките на няколко седмици са извършили 57 кражби от туристи в търговския триъгълник на Атина. Доказано бе тяхно участие в още 300. Срещу тези 33 обвиняеми бе приложено наказателно преследване за организиране на престъпна група като 19 от тях бяха задържани. Делото им бе планувано за началото на месеца, но техните адвокати поискаха и постигнаха отлагане за след 1-ви Юли, след влизане в сила на новия наказателен кодекс. По тази причина те ще бъдат освободени.

Преди преразглеждането на Наказателния Кодекс, кражбата бе престъпление преследвана на ниво углавно престъпление в следните два случая: „ако е извършено от двама или повече извършители и „ако актът е извършен от лице, което предприема кражби или грабежи професионално ако общата стойност на крадените предмети надхвърля сумата от 120.000 евро”.

С новия ревизиран Кодекс се отменят въпросните две разпоредби. Единствена предпоставка за преследване на ниво углавно престъпление е сумата на крадените вещи да надхвърля 120.000 евро.

При извършване на обир полицията ще трябва да докаже, че общата стойност на плячката надвишава сумата от 120.000 евро. В противен случай, заподозреният ще бъде обвинен за извършване на леко престъпление и на следващия ден след неговото арестуване ще бъде освободен, поясняват юристи.

Според полицейски източници, около 100 дела, които се намират в Атинския Апелативен Съд, свързани с углавни престъпления, след 1-ви юли ще стигнат до съдебната зала „превръщайки се” в леки престъпления.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа