Данъчни облекчения или субсидии за бизнеса

Средната заплата ще нарасне

Прогнозират рецесия на икономиката на България и 3,7% спад на БВП

Подкрепа на частния сектор чрез краткосрочни кредити, данъчни облекчения или субсидии, препоръча Световната банка за справяне със световната криза, породена от пандемията. Според финансовата институция е необходимо инжектиране на ликвидност за възстановяване на финансовата стабилност и засилване на доверието. „През тези изключително трудни времена е наложително политиците да действат решително”, коментира Сирил Мюлер, вицепрезидент на Световната банка за Европа и Централна Азия.

Икономиката на България ще изпадне в рецесия през 2020 г. заради пандемията от COVID-19, като БВП на страната ще се понижи с 3,7%, гласи пролетната прогноза на Световната банка. Мерките за социално дистанциране в страната, както и прекъснатите глобални вериги на доставки, вече оказват влияние върху реалната икономика. Според данни на Агенцията по заетостта, секторите, които освобождават повечето работници през март, са производство (16,6% от новите безработни), търговски и ремонтни дейности (14,3%), хотелиерство и ресторантьорство (8%). В доклада отбелязват, че най-известните предприети досега мерки за подкрепа на местния бизнес са 60% субсидия за заплати за работници в засегнатите предприятия и подкрепа за ликвидност чрез държавна банка.

Бюджетният дефицит на България през 2020 г. се очаква леко да надвиши 3% от БВП заради по-ниските приходи и непланираните разходи в отговор на пандемията, посочват от Световната банка. Големият фискален резерв от 9% от БВП към 31 януари 2020 г. може да бъде използван за ограничаване на новите заеми за финансиране на бюджетния дефицит.

След сравнително ниския приток на преки чужди инвестиции през последните години, частните инвестиции вероятно ще намалеят допълнително в отговор на шока от пандемията, пише в доклада. Прогнозата на финансовата институция е инвестициите в страната да се свият с 5%през 2020 г. Очакванията са за намаляване на износа с 4,2%, а на вноса - с 3,8%.

Пазарът на труда също се очаква да се промени като много хора ще останат без работа. Но средната заплата за страната ще продължи да нараства, пише в доклада. Сред причините за това са увеличението на минималната заплата от януари, вдигането на възнагражденията в публичния сектор и даването по 1 000 лв. месечни бонуси на медиците на първа линия срещу COVID-19.

За 2021 г. прогнозите са доста оптимистични, като очакваният икономически ръст е 3,9%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика