Двама кандидати остават за тол системата

В сряда отварят ценовите оферти

Двама участници в търга за изграждане на тол системата стигнаха до финала на ценовите оферти, които ще бъдат отворени в сряда в централата на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ). От шест компании, подали документи за участие в процедурата, четирима са отстранени след решение на тръжната комисия, става ясно от съобщения на АПИ.

На база технически оферти отпадат Обединение “БГ ПЪТ”, ТОЛЛНЕТ АД, Чехия, СИЕЛА НОРМА АД и Обединение “ТЕЛЕТОЛ” ДЗЗД. В процедурата, която се бави близо две години заради обжалвания, остават КАПШ ТРАФИК СОЛЮШЪНС, която е получила техническа оценка от 100 точки и Консорциум “ТОЛ БЪЛГАРИЯ” с техническа оценка от 66,67 точки. Таксуването през тол системата, която трябва да е факт най-късно до края на 2018 година, ще е за тежкотоварни автомобили над 3,5 тона. Те ще плащат за изминато разстояние, а според изчисленията на различни експерти, тарифата ще е от 6 до 26 стотинки на километър. Леките автомобили пък ще се движат с електронни винетки.

Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 19 месеца. Индикативната й стойност е 200 млн. лева без ДДС. Изграждането на тол системата ще бъде за сметка на избрания изпълнител. След успешното й внедряване изпълнителят ще възвърне инвестицията с пари от събраните приходи, допълват от АПИ.

Припомняме, че заради проблемите с обжалванията през лятото премиерът Бойко Борисов се закани, че ако протакането продължи държавата сама ще се заеме да изгради тол системата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България