„Демократична България“ насажда психоза за водата

В ляво е Любомир Костадинов, племенник на лидера на „Да, България“ Христо Иванов, а в дясно е Димитър Куманов от НПО-то Риболовен клуб „Балканка“.

Авангард на кампанията им е НПО-то Риболовен клуб „Балканка“

Коалицията „Демократична България“ опитва да провокира антиправителствени протести, използвайки темата за режима на водата в Перник. Целта е предизвикване на предсрочни парламентарни избори.

От две седмици активистите на ДСБ, „Да, България“ и „зелените“, прикрити зад неправителствени организации, подстрекават перничани в социалните мрежи да излязат на протести. Те насаждат психоза чрез внушението, че едва ли не цялата страна е застрашена от воден режим. За целта, освен Перник, използват различните случаи с реките Вит и Въча.

Познавайки методите на работа на "десните", в сценария за предизвикване на истерията сто на сто скоро ще се включи и бившият премиер и основател на ДСБ Иван Костов който в момента оглавява Център за анализи и управление на рискове. Това сдружение е създадено през 2015 година от Костов и Иван Иванов, настоящ председател на Комисията по енергийно и водно регулиране. Преди това Иванов четири пъти е депутат от СДС (докато там е Костов) и ДСБ. Впоследствие, като част от Реформаторския блок, е избран за председател на КЕВР. Тоест управлението и регулацията на водния сектор у нас е в ръцете на човек на „десните“.

А манипулацията, че в цяла България има криза с водата, е заради действията на двама некадърни директори и самонадеяните и незаконни разрешения, дадени от областната управителка на Ловеч за изгребване на наноси от река Вит.

Случаят Перник

В Перник заради некомпетентността на бившия директор на местното ВиК Иван Витанов се стига до воден режим.

Началото на управлението на Витанов във ВиК-Перник е през декември 2014 година. Назначен е благодарение на тогавашната депутатка от ГЕРБ, а впоследствие и кметица на града Вяра Церовска. Семействата на двамата са в приятелски и роднински отношения от дълги години. Преди да застане начело на дружеството, Витанов оглавява стопанския блок на МБАЛ „Рахила Ангеолва“. Там директор е именно Церовска в периода преди да влезе в политиката.

В момента Церовска и Витанов твърдят, че не са отговорни за водния режим, въведен преди 10 дни, въпреки че ВиК Перник е 49% общинска собственост. Но дори премиерът Бойко Борисов казва, че доскорошната кметица и бившият шеф на ВиК имат вина.

„В Перник се направиха на хитри и загубиха изборите“, заявява по този повод министър-председателят преди седмица.

Резултатите от направените проверки потвърждават думите му. Витанов като шеф на ВиК не е уведомил държавните институции за критичните нива на язовир Студена. Заради това е уволнен от приципала си Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Случаят Вит

При Вит се оказва, че областната управителка на Ловеч Ваня Събчева се поставя над закона и не спазва екологичното законодателство.

Събчева издава нареждане за почистване на наноси от коритото на реката без да поиска разрешение от Басейновата дирекция или от Министерството на околната среда и водите. Вместо това тя само уведомява ведомството и то когато махането на наносите вече е започнало. Въпреки това няма проблеми с отока на река Вит.

Случаят Въча

Точно когато е въведен водният режим в Перник освен за река Вит се появява проблем и при река Въча, защото от „Напоителни системи“ намаляват водния дебит и започва да измира риба.

Проверките показват, че за това вината е именно на държавното дружество. Оттам не спазили утвърдения график за оводняване на реката докато тече ремонта на две водно-електрически централи. Когато има такава дейност, шлюзовете на съоръженията се затварят и притока на вода намалява.

От Басейнова дирекция „Източно Беломорски район“ са категорични, че вместо нужните 5 кубика в секунда от „Напоителни системи“ пускали по-малко от 2 кубика.

Манипулацията

Констатациите за Перник, Вит и Въча са в резултат на официалните проверки и виновните вече са наказани. Трите случая нямат нищо общо един с друг. В Перник е липса на вода поради некомпетентно управление, а другите два са заради неправомерни действия на администрацията.

Въпреки това „Демократична България“ обединява трите казуса за нагнетяване на напрежение, че в страната има проблем с водата. За да разпространяват манипулациите активират неправителствената организация „Риболовен клуб Балканка“. В социалните мрежи НПО-то не спира да провокира, че се задава национална водна криза, каквато няма.

Кои са „Балканка“

Според Търговския регистър председател на НПО-то е Иван Пандъков. Но основен говорител на „Балканка“ и представящ се за негов шеф е Димитър Куманов. Той е част от приятелския кръг, управляващ неправителствените организации в коалицията „За да остане природа в България“, която е едно със „зелените“.

С проблема с водоснабдяването в Перник „десните“ и „еколозите“ виждат възможност за дестабилизация на управлението и опитват да прехвърлят истерията от общинско на национално ниво.

НПО-то е в ликвидация

Проверка на „Труд“ показва, че сдружение Риболовен клуб „Балканка“ е провело Общо събрание на 5 ноември – малко преди случая с река Вит. Основна и единствена точка в дневния ред на заседанието е вземане за решение за ликвидация на НПО-то.

От това става ясно, че има тежки противоречия в управлението на организацията по отношение на действията на Иван Пандъков и Димитър Куманов – и двамата активни участници в повече акции на „еколозите“ от „Демократична България“.

Връзката – племенникът на Христо Иванов

Основна връзка на риболовен клуб „Балканка“ с „Демократична България“ е племенникът на лидера на „Да, България“ Христов Иванов – Любомир Костадинов.

Допреди 2 години той е активист на сдружението, като и сега продължава да участва във всичките му кампании, Същевременно в момента е ръководител на Тематична работна група „Екология“ в партията на вуйчо си -„Да, България“. По време на предизборната кампания на кандидата за кмет Борислав Игнатов, Костадинов участва във всичките му събития.

Любомир Костадинов работи и като експерт в българския клон на швейцарското WWF, управлявано от Веселина Кавръкова, съпруга на Тома Белев.

Така окончателно се изяснява любимият сценарии, по който действат от „Демократична България“. Първо пускат напред НПО, след това се намесват „зелените“ и накрая се включват политиците Радан Кънев, Атанас Атанасов и Христо Иванов.

Съюзът между десните и „еколозите“ действа по тази добре смазана схема на приятелско-семейни връзки, защитаващи политически интереси. А тези интереси винаги са маскирани зад екологична кауза.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи