Десетки туристи блокирани в Мароко

Външно и фирмата-изпращач полагат усилия да ги върнат в родината вече трети ден

Още стотици пътуващи се опитват да заобиколят блокадите заради спрени полети и затворени граници

Десетки туристи вече трети ден са блокирани в Мароко заради затворени граници и невъзможност да се върнат по предварително начертания маршрут през Испания.

Изпращащият туроператор от няколко дни се опитва да намери решение на проблема. От българското посолство в африканската страна са му предложили да помогне за връщането на още 6 български туриста, които са пътували индивидуално. От външно министерство уточниха, че работят за прибирането не само на тази група от 29 души, но и на всички наши стотици сънародници, които са блокирани от мерките взети за ограничаване на пандемията от Covid-19.

За да се върнат туристите обаче са нужни нови резервации на полети или наемане на чартъри, което в момента не е по силите на компаниите, които имат близо 100 процента анулации на предвидените в следващите месеци програми. Затова и от бранша настояват за промени в Закона за туризма, които да им дадат право да връщат пари за неосъществени пътувания след година.

От компаниите предлагат да се преразгледа и възможността застраховката „професионална отговорност“, която сега важи единствено при фалит на туроператора да бъде използвана и при форсмажорни обстоятелства. Заради извънредното положение в момента дори банкрутиралите фирми не могат да обявят фалит, тъй като са спрени делата в съда. Ако това стане ще последва верижен фалит и на застрахователи, опасяват се от бизнеса.

Текст под снимка - Да се създаде гараниционен фонд, в който да се събират вноските по застраховките на туроператорите и който да бъде използван при форсмажор, предлагат от бизнеса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика