Джефри Ръш - Дьо Сад от Австралия

Джефри Ръш – една от най-големите звезди на Австралия – стана поредното топ име, засмукано от водовъртежа на обвиненията в непристойно поведение, отприщен от падението на мегапродуцента Харви Уайнстийн в началото на октомври. Носителят на „Оскар” актьор се оттегли от поста на президент на Австралийската академия за кино и телевизионни изкуства, след като в англоезичните медии изплуваха свидетелства за негово неприемливо поведение от 2015 година, когато той е участвал в продукция на „Крал Лир” в театъра в Сидни. В изявление адвокатът на Ръш казва, че актьорът не е наясно с естеството на жалбата и отрича всички обвинения на лицето, което предпочита да запази анонимност.

Джефри Ръш е глобално разпознаваем австралийски актьор с безупречна досега професионална репутация и един от само 20 души в света, които притежават “Тройната корона”: “Оскар”, “Тони” и “Еми”. Освен това той има и два “Златни глобуса”. Големият му изпълнителски удар е участието в биографичната драма за прочутия пианист Дейвид Хелфгот “Блясък” от 1996-а година. Сред широката публика Ръш се валидира с ролята на пирата Барбоса в поредицата “Карибски пирати”.

Джефри Ръш се ражда преди 66 години в Куинсленд, Австралия в семейството на продавачка и счетоводител. Баща му има английски, ирландски и шотландски корени, а майка му е с германски произход. Родителите на Джефри се развеждат, когато той е на пет години, и той заживява с майка си в Брисбейн.

Ръш завършва университета в Куинсленд с бакалавърска степен в областта на изкуствата и още като студент започва да се ориентира към актьорската игра. В началото на 70-те той участва десетки продукци на театралната трупа на Куинсленд в Брисбейн.

В средата на десетилетието Джефри Ръш заминава за френската столица Париж, където в продължение на две години се обучава за мим и играе в театрални продукции. В края на 70-те той е съквартирант със своя сънародник Мел Гибсън в продължение на четири месеца, докато двамата са ангажирани с представление по “В очакване на Годо”.

Ръш пробива в киното в началото на 80-те години на миналия век с участие в австралийския филм Hoodwink. Години наред той участва в малки роли във филми и телевизионни продукции. В средата на 90-те той удря актьорския джакпот с “Блясък”. За великолепното си изпълнение австралиецът е награден с “Оскар” за главна мъжка роля и вратите на Холивуд се отварят пред него. В следващите години той участва в “Клетниците”, “Елизабет” и “Влюбеният Шекспир”. Ръш излъчва интелект, авторитет и солидна актьорска гравитация. Той става една от най-предпочитаните звезди за сериозни костюмни драми и амбициозни исторически фрески.

В началото на новото хилядолетия той прави може би най-иконичната си роля, превъплъщавайки се в легендарния френски писател и бележит развратник маркиз дьо Сад в разкошната костюмна драма на Филип Кауфман “Пера: Историята на маркиз дьо Сад”. Ръш е номиниран отново за “Оскар” за централна мъжка роля. После пробива по възможно най-комерсиалния начин с “Карибски пирати”, но за ценителите на киното той винаги ще си остане маркиз дьо Сад от Австралия, както и онзи луд, но гениален пианист в “Блясък”.

Изигра Алберт Айнщайн

Последната голяма роля на Ръш се случи в света на телевизията. Той беше антажиран от National Geographic да се превъплъти един от най-великите учени в историята на човечеството - Алберт Айнщайн. Пилотният епизод бе режисиран от Рон Хауърд. Художественият проект на научно-популярния канал бе вдъхновен от биографията на Уолтър Айзъксън „Einstein: His Life and Universe”, голяма част, от която е базирана на лични писма на Айнщайн.

Десетте епизода се снимаха в Прага, а Джефри Ръш получи отлични рецензии за изпълнението си.

ЗА НЕГО

Той е гордост

за Австралия

Джефри е един от най-добрите актьори в Австралия и е гордост за нашата нация. Всички актьор от “долната земя” сме вдъхновени от неговия успех и умението му да съчетава комерсиални роли в блокбастъри като “Карибски пирати” с по-камерни и качествени филми като “Шивачът от Панама” и “Блясък”. Ръш има прекрасно чувство за хумор и е също толкова прекрасен театрален изпълнител, колкото е добър и като кинозвезда.

ХЮ ДЖАКМАН,

АКТЬОР

Направи някои

от най-добрите роли за последните 20 години

Следя кариерата на Джефри Ръш още от “Блясък”. Той наистина плени колективното въображение на публиката, критиците, а и на нас – неговите колеги артисти, със своето дълбоко интимно, внушително и детайлно изграждане на образа на пианиста Дейвид. Гледала съм “Блясък” няколко пъти и винаги откривам нови нюанси в изпълнението на Джефри. Когато преди повече от 15 години имах възможност да играя заедно с него в биографична драма за живота на маркиз дьо Сад, бях на седмото небе. Той създаде впечатляващ образ, а аз научих много от него. За младите актьори е важно да гледат как майстори като Джефри Ръш си вършат работата на екрана.

КЕЙТ УИНСЛЕТ,

АКТРИСА

Истински пират

от „долната земя”

Джефри е едно от най-готините копелата в този бизнес. Истински пират от “долната земя”. Да се снимам с него в “Карибски пирати” беше епично приключение. Човекът извежда актьорската игра на друго ниво, носи със себе си опита от театъра и може да насити дори образ като Барбоса със солидна драма от сцената. Това ни беше много ценно. Той даде толкова много на поредицата. Гледал съм го в театъра и смятам, че заслужава репутацията си на един от най-добрите актьори на нашето време. Страхотен пич е, несъмнено.

ДЖОНИ ДЕП,

АКТЬОР

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети