Димитър Димитров - Мистър Икономика

Димитър Димитров e “Mистър Икономика” за 2017 година. Той получи приза преди дни от най-голямата работодателска организация у нас – Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Димитров е изпълнителен директор на фармацевтичната компания “Софарма Трейдинг” АД от 2004 година, както и член на Борда на директорите. На стилна церемония в София лично вицепремиерът Екатерина Захариева връчи приза на бизнесмена, който не пропусна да благодари за успеха си специално на екипа на компанията, като отбеляза, че това е признание и за тях.

Конкурсът на КРИБ и списание “Икономика” се провежда за трета поредна година. В тазгодишното издание членовете на Конфедерацията номинираха общо 68 души, а финалното решение е взето от Управителния съвет на организацията. Димитър Димитров бе избран между четирима кандидати за главната награда на годината “Мистър Икономика”.

Той е роден в село Скалица, което се намира в Югоизточна България. Висшето си образование завършва в Стопанска академия “Димитър А. Ценов” в Свищов и успешно се дипломира като магистър по финансов мениджмънт. След завършването на образованието си започва работа в бизнес групата VOMIX & ISKANDER - 97 като мениджър “Управление на паричните потоци”, а впоследствие става и финансов директор на групата.

Димитров се сблъсква с модерната философия на управление на фармацевтична компания в българската дистрибуторска фирма “Санита” в периода 2003 - 2004 година. Освен опит в сферата на здравеопазването като един от учредителите на Българската асоциация на търговците на едро с лекарства (БАТЕЛ), той заема и различни длъжности в няколко важни структури. През 2014-а година е преизбран за заместник-председател на КРИБ, като от самото създаване на организацията е председател на комитет “Здравеопазване”. През 2015 и 2016 година Димитров е съпредседател и на здравния комитет на Американската търговска камара в България (AmCham). Неведнъж “Мистър Икономика” е споделял философията си за успеха - “освен лидери, трябва да сме и иноватори”. Описва колегите си като ентусиасти, леко луди глави, обединени от обща страст, която не им позволява да се задоволяват с постигнатото. Работохолик и перфекционист - така пък го определят подчинените му в склада за лекарства. Въпреки че на професионално ниво изисква всичко да е премислено и изпипано до последния детайл, колегите му знаят, че е най-взискателен към самия себе си. Партньорите му го определят като човек, който държи на думата си, а това е едно от най-важните качества на успешните бизнес лидери.

Самият Димитров е убеден, че има места, в които човек може да се реализира и да постигне това, за което мечтае, въпреки външната среда. Едно от нещата, които е споделял в лекции пред студенти, е че е хубаво да помислят преди да поемат към Терминал 2, защото трябва да знаят, че ситуацията в Европа не е толкова благоприятна.

Въпреки че работата привидно поглъща голяма част от ежедневието му, Димитров успява да балансира успешен бизнес със семейните ценности и отделя всяка свободна минута за най-близките си хора. Горд баща на трима сина, той споделя, че със семейството си обича пътуванията до любимата Италия и до други чужди дестинации и култури. През зимата с удоволствие кара ски, а през лятото дава мило и драго да търси диви и подходящи за гмуркане места по морето.

Книгите са друг любим елемент от ежедневието на Димитров. В тях намира много отговори на различни въпроси, черпи вдъхновение и идеи. Обича да ги споделя със своя екип, за да могат винаги да бъдат “на една страница”. На въпрос каква литература най-често чете, Димитров споделя, че напоследък има време предимно за професионална, включвайки всякакви теории за корпоративното управление.

 

Динамика в работата, хармония в семейството

Динамика е най-точната дума, с която може да се опише работното ежедневие на Димитър Димитров. За работата си той твърди, че това е и кауза да изгради нещо стойностно и българско, което да остане за бъдещите поколения. Семейството му и спортът са двете неща, които го зареждат всеки ден. За Димитров времето, в което спортува, е шансът му да се фокусира върху най-важното, а за семейството си споделя, че е неговият източник на енергиен баланс.

 

За него

Млад и добре организиран ръководител

Той е от поколението на младите ръководители, които са впечатляващо добре организирани. Резултатите и успехите на компанията са показателни колко успешен лидер е Димитров. В чисто човешки план той е чудесен приятел.

Мими Виткова, изпълнителен директор на “Обединен здравноосигурителен фонд (ОЗОФ) Доверие” ЗАД и бивш здравен министър

 

Изключителен професионалист

Имам удоволствието да познавам г-н Димитър Димитров в качеството му на заместник-председател на УС на КРИБ. Винаги ме е впечатлявал неговият изключителен професионализъм, отдаденост към професията и ясна визия за бъдещето. В общуването ми с него оставам с впечатление, че е човек, който държи на коректността във взаимоотношенията, на честността и лоялността – ценности, които аз самата също споделям.

Боряна Манолова, заместник-председател на УС на КРИБ

 

Стратег, визионер, но и земен човек

Димитър Димитров е стратег и визионер, който си поставя ясни и високи цели. Уважава хората, които си вършат работата със страст, може би защото е един от тях и това му носи гаранция за успех. Има неизчерпаема енергия, притежава лидерски качества и професионализъм, но е и земен човек.

Красимира Чемишанска, президент на Американската търговска камара в България

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети