Добрич се вдига на бунт срещу ареста на Желяз Андреев

Добричлии се вдигнаха в подкрепа на свой съгражданин, арестуван миналата събота по искане на САЩ за екстрадирането му.

29-годишният бакалавър по "Културология" от СУ "Св. Климент Охридски" Желяз Андреев бил задържан, след като се върнал от София в родния си град, за да празнува Великден със семейството си. На 24 октомври 2016 г. той е бил обвинен от прокуратурата във Флорида за участие в заговор за експорт на стоки без лиценз и за измама към САЩ, съобщиха от прокуратурата. Причината - като служител в софийския кол център на щатската компания AW Tronics от 2013 до 2014 г. Желяз сключил 7 сделки със сирийската авиокомпания Syrian Air, в нарушение на ембаргото, наложено от САЩ на Сирия.

Младежът започнал работа в регистрирания у нас офис на AW Tronics, след като кандидатствал по обява в jobs.bg. Назначили го като "Продавач интернет търговия" - най-ниското ниво в йерархията на отдел "Продажби". Задълженията му били да продава авиационни части на авиокомпании и сервизни центрове в различни държави, като портфолиото с потенциални клиенти било подавано от компанията. Тя не е инструктирала служителите си за съществуващите регулации в САЩ, твърдят близки и бивши колеги на Желяз.

Въпреки че нямал достъп до митнически документи и работел на трудов договор по българското законодателство в момент, когато ЕС и България не са наложили ембарго на Сирия, той се сдобил с двете тежки обвинения, за които законът отвъд Океана предвижда до 20 г. затвор.

Желяз напуснал AW Tronics през април 2016 г. и започнал работа в "Луфтханза Техник София". На 16 март тази година го освободили, тъй като името му фигурирало в Черния списък на Търговския департамент на САЩ.

На Велика събота младежът бил привикан в полицията за справка във връзка с пътен инцидент, на който бил свидетел. На място обаче го задържали и му повдигнали тежките обвинения от прокуратурата във Флорида.

В първия работен ден в Добрич пристигна постановление от Върховната касационна прокуратура, на база на което предстои в окръжния съд да бъде внесено искане за 60-дневен арест на Андреев. Според говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова той е бил издирван с червена бюлетина на Интерпол. "Установено е от доказателствата, които са изпратени от САЩ, че става въпрос за извършване на сделки от юни 2013 до 2015 г. от няколко лица, сред които е и Андреев. Предстои екстрадиционна процедура. Други български граждани по това разследване няма", каза Арнаудова.

"Задържането на Желяз Андреев е абсолютен правен абсурд! Няма никакви основания младежът да е в ареста предвид това, че законът изисква случая да е спешен и неотложен, какъвто не е", коментира пред "Труд" столичният адвокат Боян Лимберов, който първи пое защитата на младежа. Според Лимберов не може човек да се задържа, само защото нечия чужда държава така е решила. "Ще настояваме за освобождаването на Андреев, защото тази мярка за неотклонение не е необходима, тъй като той нито е опасен, нито ще се укрие", добави адвокатът, който очакваше пристигането на своя колега Георги Вълев преди да изтече 72-часовия арест на клиента им.

След като успя да се види с Желяз, Лимберов обясни: "Добре е, дори много добре за човек, който си представя, че ще лежи 20 г. в щатски затвор." Разбиране проявил и окръжният прокурор на Добрич, който разрешил свиждане с близките извън обичайния график.

В подкрепа на младежа се надигна целия Добрич. Във фейсбук бе създадена група "Да спрем екстрадирането на Желяз", в която за броени часове се присъединиха над 1000 души. В четвъртък от 18 до 20 ч ще има и протест пред Съдебната палата. В негова защита се обяви и партия "Възраждане". "Няма да допуснем в България да се прилага законодателството на чужда държава, да ни третират като африканско племе. Желяз Андреев не е нарушил българските закони. Няма да позволим да бъде екстрадиран! Ще вдигнем бунт, ако трябва ще подпалим и Министерството на правосъдието", заяви за "Труд" лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право