Дългата употреба на капки за нос влошава хремата

Проф. д-р Елена Меркулова, детски УНГ специалист в Беларус

Ако искате детето по-рядко да боледува – закалявайте го

Проф. д-р Елена Меркулова е едно от светилата в Беларус в областта на УНГ-заболяванията при децата. Работи по специалността вече близо 40 години. Освен практикуващ лекар, тя е и професор в катедрата по оториноларингология в Беларуската медицинска академия за следдипломно образование. Участвала е в редица конгреси, семинари, конференции, посветени на оториноларингологията. Тя беше и сред участниците на Първата педиатрична оториноларингологична конференция и Шестата Българо-италианска ринологична среща, провели се в края на миналата година у нас. Потърсихме мнението й по най-честите проблеми, от които страдат децата през зимата.

- Проф. Меркулова, хремата е типичен за децата проблем, особено през зимния сезон. В такива ситуации обикновено родителите се обръщат единствено към педиатъра. Достатъчен ли е този преглед или е добре винаги да търсим мнението и на специалист „Уши, нос, гърло”?

- Разбира се, първият лекар, който се среща с болното дете, безусловно е педиатърът. Затова той трябва да има определени навици и умения за оториноларингологични изследвания на пациента. Днес повечето педиатри владеят различни методи за изследване на тези органи – отоскопия, фарингоскопия и т.н. Това е важно, за да може своевременно да бъде поставена точна диагноза. Но също така детският лекар трябва да е наясно с особеностите на патологиите, свързани с ушите, носа и гърлото, за да може да прецени дали да пренасочи пациента към УНГ специалист.

- Честа е практиката при най-малката хрема майките да посягат към съдосвиващите капки за нос, без изрично лекарско предписание. Безопасни ли са те и как влияят на носната лигавица?

- Много е важно родителят сам да може да оцени ситуацията – дали е наложително веднага да тича към лекаря или състоянието на детето позволява да се изчака известно време. От друга страна, в аптечната мрежа има толкова много лекарства, че у него се поражда желание да купи веднага някоя „вълшебна” таблетка, която ще излекува детето му. Така е и със съдосвиващите капки за нос. За съжаление, те могат да бъдат и опасни за здравето, за носната лигавица, за сърдечно-съдовата система, за работата на бъбреците, черния дроб. Това е описано в листовките, но повечето родители не ги четат. Срокът за използването им е 5, максимум 7 дни. Защо? Защото тогава настъпва т.нар. „обратен ефект”. Лигавицата се защитава от тези капки, отново набъбва и пациентът се озовава в един затворен кръг. Освен това е много важно родителят да направи така, че детето му да боледува по-рядко, а именно чрез закаляването. Това не е работа на педиатъра, той може само да го посъветва как се прави. През зимата излизайте навън с детето си, играйте, правете упражнения.

- Задната хрема е друг често срещан проблем при децата. Какво представлява тя?

- Преди всичко тя е свързана със синузит или с т. нар. „трета сливица”. И тук е много важна съвместната работа между педиатъра и УНГ специалиста. От една страна, да не претрупват детето с лекарства. От друга, да има динамично наблюдение на състоянието му. При някои може да се наложи и премахването на третата сливица. А при други всичко да отшуми само с медикаментозна терапия. Много често се случва консервативното лечение да бъде съчетано и с хомеопатично и това да спаси детето от възпаление на аденоидните тъкани. Понякога подобно възпаление може да доведе до много проблеми – да се наруши функцията на слухa и на носовото дишане. Хомеопатията е много добър помощник за това да не се стигне до хирургична намеса. В нашата страна много използваме и Цинабсин за лечение на хрема и синузит, и Тонзилотрен при възпалени сливици и болно гърло при децата. Комбинацията на двете лекарства е много успешна при проблеми с третата сливица. Препаратите са добре известни и в България.

- Какви други съвети бихте дали на родителите, когато детето е с хрема?

- На първо място, отново ще спомена закаляването. За съжаление, днес всички деца предпочитат компютрите, телефоните, таблетите. Много малко време прекарват навън, нямат физическо натоварване, а това са елементи на закаляването. В нашата страна, а и в България, през зимата, когато липсват слънчеви дни, дефицитът на витамин D е голям проблем. А е доказано, че този витамин има огромно роля за детския имунитет. Поддържането на носната лигавица влажна и чиста е от изключително значение. При мен идват 10-годишни деца, които изобщо не знаят как да почистват носната си кухина, а това е много важно да се прави, в това число и за профилактика на отити.

- Друга болезнена тема за родителите са честите ангини.

- Ангините много се подмладиха. Ако навремето ги причислявахме към заболяванията, характерни за 6-7- годишните деца, днес те се срещат и сред 3-4- годишните, в това число често с усложнения. Тук отново се налага съвместна работа на педиатъра и УНГ специалиста, който трябва да прецени дали на детето му е нужна антибактериална терапия. Ако ангината е стрептококова, антибиотикът е нужен на първо място. Ако инфекцията е вирусна, разбира се, педиатърът разполага с много по-голям простор за действие – хранителен режим, използване на хомеопатични лекарства като Тонзилотрен, например, различни помощници за премахване на възпалението от сливиците. И, разбира се, да не се бърза да се назначава антибактериална терапия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве