Електронни спортове? Може, но без насилие

Електронните спортове може да се появят в олимпийската програма, но трябва да претърпят сериозна трансформация, за да отговорят на олимпийските ценности. Президентът на МОК Томас Бах призна, че състезания по набиращите популярност видеоигри е възможно да минат под петте преплетени кръга, тъй като „натоварването, на което са подложени участниците, е не по-малко, отколкото на тези в традиционните спортове“.

„Но това не е единственият критерий, по който решаваме какво да включим в програмата – призна Бах. - За нас е важно да не изневеряваме на ценностите си. На олимпиадата няма място за игри, в които има убийства и се поощрява насилието и дискриминацията.“

В олимпийското село явно няма място за война, но има за любов. Организаторите ще раздадат рекордните за зимни игри 110 000 кондома на спортистите, треньорите и членовете на екипите. Гостите на селото ще трябва доста да се постараят, тъй като състезателите са малко под 3000, а игрите продължават две седмици. Бройката обаче е далеч от абсолютния „олимпийски“ рекорд 450 000, колкото бяха предпазните средства на летните игри в Рио преди 2 години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Електронни спортове